Kongresové centrum volá po záchraně, spasit ho má investor

Praha – Pražskému Kongresovému centru (KCP) hrozí krach, do roku 2014 má totiž splatit asi 2,2 miliardy korun. Jde o část pětimiliardové půjčky, kterou si vzalo před deseti lety na rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu. Vedení pražského magistrátu dnes představilo základní parametry výběrového řízení na jeho restrukturalizaci. Cílem má být hlavně oddlužení centra. Praha hledá investora, který by bývalý Palác kultury z dluhů definitivně vyvedl. Uzávěrka pro podávání nabídek bude 21. května, výsledky by měli dostat na červnovém zasedání zastupitelé hlavního města.

V letech 2008 a 2007 vykázalo KCP ztrátu 71,8 milionu, respektive 27,2 milionu korun. Loni už se Kongresové centrum dostalo do černých čísel a vydělalo 70 milionů korun, na splácení dluhů to ale nestačí. Hlavní město je stoprocentním vlastníkem KCP. Magistrát už na jeho záchranu dal 100 milionů.  „V tuto chvíli se nejedná o ztrátu 100 milionů korun, ale o sanaci dluhu, který město bude muset historicky zaplatit,“ uvádí Milan Richter, náměstek pražského primátora.

V dubnu má totiž Palác kultury uhradit splátku ve výši 230 milionů korun. Celý dluh bude muset KCP splatit nejpozději v roce 2014. Pokud by společnost nebyla schopna své závazky splácet, hrozí jí krach.

Kongresové centrum hledá investora (zdroj: ČT24)

Metropole chce, aby samotné Kongresové centrum zůstalo v majetku společnosti. Ostatní majetek Kongresového centra, do kterého patří pozemky, hotel Holiday Inn a byznys centrum, tedy může být prodán. Richter však uvádí, že ani prodej veškerého majetku mimo Kongresové centrum nemůže celkový dluh splatit. Hodnota pozemků, hotelu a byznys centra je odhadnuta na 1,06 miliardy korun. Proto je třeba, aby vítěz tendru zároveň restrukturalizoval zbývající dluh. Ministerstvo financí zatím Praze dalo v tomto počínání zelenou. Konkrétně se ale vyjádří až ke konečné zakázce.

Největší pořadatel konferencí v Česku má o centrum zájem

Karel Procházka, generální ředitel Guarant International:

„Určitě to pro nás výzva je. Díky tomu, že kongresy děláme skoro dvacet let, tak si myslíme, že už známe jak klady, tak zápory tohoto místa.“

Zatím má o Kongresové centrum zájem společnost Guarant International, největší organizátor kongresů a konferencí v Česku. Jde mu ale čistě o kongresové prostory.  Hlavní budovu ale město potřebuje k pořádání velkých mezinárodních kongresů, jiný podobný prostor v Praze není. Pokud by se návrh ministerstvu nelíbil nebo pokud by vůbec nebyl vybrán vítěz tendru, má podle Richtra město několik možností. Může se pokusit najít peníze na splacení dluhu ve vlastních zdrojích, může KCP předat ministerstvu financí, které by jej mohlo prodat, nebo může požádat o pomoc novou vládu, která vzejde z květnových voleb.

Bývalý Palác kultury byl otevřen v roce 1981 jako jedna z největších staveb svého druhu v Evropě. Po rozsáhlé rekonstrukci v letech 1998 až 2000 se hlavní atrakcí budovy stal kongresový sál, který údajně patří mezi 13 nejlepších koncertních sálů světa a je svými akustickými parametry srovnatelný se slavnou londýnskou Royal Albert Hall.

Do finančních potíží se centrum dostalo právě po dokončení jeho dvouleté rekonstrukce v roce 2000. Jeho provoz je navíc dost nákladný, jen loni za něj město zaplatilo 81 milionů korun. V roce 2009 se tu konaly zhruba 3 akce denně.