Bursík: ČEZ by měl u Prunéřova použít ty nejmodernější technologie

Praha - Bývalý předseda strany zelených a Martin Bursík podpořil tlak ministerstva životního prostředí na společnost ČEZ, aby lépe zmodernizovala elektrárnu Prunéřov. Nepřímo tak schválil rezignaci Jana Dusíka na post ministra životního prostředí. Nově jmenovaný ministr by měl podle Bursíka trvat na tom, aby ČEZ k modernizaci uhelné elektrárny Prunéřov použil ty nejmodernější technologie.

„Je zcela správně, že ministerstvo životního prostředí tlačí na to, aby tam ČEZ vybudoval to nejlepší, co je na trhu. Podle mého názoru - jestliže ČEZ nebude ochoten takovou variantu předložit, tak je na místě zvážit nulovou variantu, nechcete tam dát to nejlepší, jste společnost, která zvýšila zisk o devět procent, máte téměř 60 miliard zisku, tak v tom případě ta elektrárna tam ani nemusí stát,“ prohlásil exministr životního prostředí Bursík v Otázkách Václava Moravce. Bursík je přesvědčen, že rozřešení sporu o modernizaci Prunéřova je teď na premiérovi Janu Fischerovi a státu jako majoritním akcionáři společnosti ČEZ.

Dusík rezignoval ve čtvrtek. Ministerstvo životního prostředí totiž nevydalo stanovisko k modernizaci elektrárny. Fischer požadoval jasné stanovisko, buď ano, či ne. Dusík řekl, že s čistým svědomím rozhodnout nemůže, a nerozhodl nijak. Chtěl požádat ČEZ, aby předložil variantu s účinnější technologií, nebo přinesl kompenzační opatření. Podle konzultantské společnosti DNV, která projekt ČEZu posuzovala, sice splňuje většinu požadavků, návrh ale neodpovídá požadavkům na čistou účinnost a limitům na emise oxidu uhelnatého.

O použitých technologiích se s ČEZem přou také ekologické organizace. Domnívají se, že by elektrárenský gigant mohl použít modernější technologie, čímž by se zvýšila účinnost elektrárny a nevypouštělo by se tolik škodlivých emisí.

Jan Dusík
Zdroj: ČT24