Francouzi ve stávce, tentokrát jde o důchodovou reformu

Paříž – Ve Francii se opět stávkuje. Tentokrát svůj protest proti důchodové reformě vyjadřují zaměstnanci některých státních podniků a organizací. Také učitelé si stěžují na pracovní podmínky a pokles kupní síly. Do práce jich nepřišla zhruba polovina. Z příměstských vlaků v Paříži a okolí vyjela taktéž pouze polovina, z rychlovlaků jely jen dvě třetiny.

Důchodová reforma poznamenala i krajské volby

Francie má za sebou krajské volby, které skončily debaklem pravicové vládní strany prezidenta Sarkozyho, který nechtěné důchodové a ekonomické reformy prosazoval. Levice uspěla ve 23 z celkového počtu 26 volebních okrsků. Horší výsledek pravice nepamatuje už více než 50 let.

Prezident na volební debakl reagoval hned v pondělí. Odvolal ministra práce Xaviera Darcose, který byl zodpovědný za jednání o penzijní reformě a který si ve volbách vedl obzvlášť špatně. Ve funkci ho vystřídal ministr rozpočtu Eric Woerth. Ten se nechal slyšet, že se pokusí prosadit reformu tak, aby byla spravedlivá pro všechny občany. Jiná změna by podle něho nebyla Francouzi přijata.

Nová důchodová reforma se odvíjí od Fillonovy reformy z roku 2003. Ta zavedla princip prodlužování doby, po kterou musejí Franouzi do důchodového systému aktivně přispívat v závislosti na předpokládané délce dožití tak, aby poměr mezi aktivním a důchodovým věkem zůstával konstantní. Nově by tak Francouzi museli pracovat po 43,5 roku, aby v roce 2050 mohli pobírat důchod v plné výši z roku 2003. Dodnes stačilo přispívat 40,5 roku.

Stávka ve Francii
Zdroj: ČT24