Volkswagen kvůli převzetí Porsche navyšuje kapitál

Frankfurt nad Mohanem - Německá automobilka Volkswagen přistoupila k chystanému navýšení kapitálu, které má sloužit k financování převzetí německého výrobce sportovních vozů Porsche. V důsledku toho Volkswagen vydá až 65 milionů nových preferenčních akcií, jejichž hodnota se pohybuje kolem 4,5 miliardy eur (asi 115 miliard korun).

Po dnešní zprávě oslabily preferenční akcie Volkswagenu o více než šest procent na zhruba 68,60 eura. Preferenční akcie mají proti kmenovým přednost při vyplácení dividend, ale nejsou s nimi spojena hlasovací práva. Termín, kdy bude upisování akcií dokončeno, je plánován na 13. dubna. Začátkem prosince schválili akcionáři Volkswagenu vydání až 135 milionů nových preferenčních akcií. Podle finančního ředitele automobilky Hanse Dietera Pötsche by navýšení kapitálu mělo přinést zhruba čtyři miliardy eur.

Koncem loňského roku koupila největší evropská automobilka Volkswagen v Porsche 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard korun). Porsche by se mělo v roce 2011 stát desátou značkou skupiny Volkswagen, jejím členem je také Škoda Auto.

V prvních fázích se společnost Porsche pokoušela o převzetí Volkswagenu. V rámci této snahy sice získala ve Volkswagenu 51procentní podíl, ale zároveň se značně zadlužila. Podniky si proto poté vyměnily role, které vyústily v zásadní obrat. Porsche se tak nakonec stane součástí Volkswagenu.

Nový vůz Porsche 918 Spyder hybrid byl představen před zahájením jubilejního 80. ročníku ženevského autosalonu.
Zdroj: ČTK/René Fluger