Setuza se ocitla v insolvenčním řízení

Ústí n. L. - Dle rozhodnutí ústeckého krajského soudu se společnost Setuza dostala do insolvenčního řízení. Setuza dluží podle insolvenčního návrhu jednoho z věřitelů, společnosti Sonchen Consulting Limited se sídlem na Kypru, desítky milionů korun. Firma přitom byla v insolvenci už loni. V červnu pak Krajský soud v Ústí nad Labem zastavil insolvenční řízení se Setuzou po dvou dnech. Podle soudkyně tehdy pražská advokátní a poradenská společnost A. T. Kearney, která se na Setuze domáhala zaplacení 18 milionů korun, nebyla k návrhu oprávněná.

Setuza byla dříve v majetku kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra. V současnosti je firmou, která téměř nevyvíjí činnost. Ještě předloni byla největším výrobcem rostlinných olejů a biopaliv v zemi, ale v prosinci 2008 výrobní činnosti včetně zaměstnanců předala firmám STZ a Oleofin patřícím společnosti Via Chem Group. Kvůli podezřelým obchodům s akciemi Setuzy a Milo Surovárny dostal letos Pitr šest let vězení.

Posléze se podnik změnil v nevýrobní společnost, která měla jen vyřešit veškeré závazky ze své činnosti a postupně má jít do útlumu. Podle mluvčí nástupnické společnosti STZ Marie Logrové byla Setuza prodána v roce 2008 a je mimo skupinu podniků společnosti Via Chem Group. Dnešní zahájení insolvenčního řízení proto nechtěla komentovat.

Soud v roce 2006 vyhlásil na Setuzu exekuci kvůli čtyřmiliardové pohledávce, kterou společnost měla vůči státnímu Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu. Stát se nakonec se Setuzou dohodl na urovnání sporu a soud v létě 2007 exekuci zrušil.

Setuza
Zdroj: ČT24