Fitch snížila rating Portugalsku na AA-, ani v dalších měsících nevidí zlepšení

Londýn - Fiskální politika Portugalska není podle mezinárodní ratingové agentury Fitch Ratings ideální, a proto dnes zemi snížila úvěrový rating o jeden stupeň na AA-. Navíc varovala Lisabon před jeho dalším poklesem. Vzhledem ke slabé ekonomice země a zhoršování veřejných financí se Fitch obává snižování schopnosti země splácet své závazky. Na rozdíl od Řecka si však Portugalsko stále uchovává ratingovou známku v investiční kategorii.

Snížení portugalského ratingu srazilo kurz eura na další desetiměsíční minimum vůči dolaru a smazalo zisky evropských akcií. Index portugalského akciového trhu klesl o 1,6 procenta. Podle analytiků sice nebude mít krok agentury na samo Portugalsko větší vliv, přispěje však k nynějším obavám trhů ze státních dluhů v zemích eura, vyvolané dluhovou krizí v Řecku. Portugalsko je prý ohroženo laxním přístupem k veřejným financím.

Portugalská ekonomika slabší než další země eurozóny

Dle agentury jsou vyhlídky portugalské ekonomiky na oživení slabší než u ostatních zemí eurozóny, což vyvolá ve střednědobém výhledu zvýšený tlak na veřejné finance a zhorší schopnost vlády splácet dluhy. Vláda podle agentury musí nastolit v rozpočtové oblasti důrazné změny, pokud chce splnit cíl dostat deficit do roku 2013 pod tři procenta hrubého domácího produktu. V loňském roce dosáhl rozpočtový deficit Portugalska 9,3 procenta HDP. Fitch ještě loni v září předpokládala schodek jen 6,5 procenta.

Douglas Renwick, agentura Fitch

„Portugalskou úvěruschopnost snížil výrazný fiskální šok, který přišel v podmínkách relativní makroekonomické a strukturální slabosti.“

Výhled portugalského ratingu nechává Fitch negativní a další zhoršení bude podle agentury na pořadu dne, pokud oživení ekonomiky v příštích dvou letech nedosáhne očekávání. Agentura poznamenala, že globální ekonomická recese silně poznamenala portugalskou ekonomiku a veřejné finance především kvůli její strukturální slabosti a vysoké zadluženosti všech sektorů.

S&P snížila Portugalsku rating již loni

Portugalsku snížila rating konkurenční agentura Standard & Poor's již loni v lednu a nyní hodnotí schopnost země splácet dluhy známkou A+. To je o jeden stupeň horší než nynější snížené hodnocení Fitch. „Fitch byla se svým ratingem uprostřed mezi Moody's a S&P, takže její krok má na ceny portugalských dluhopisů minimální dopad a neznamená, že se k němu připojí další,“ prohlásil analytik trhu dluhopisů Peter Chatwell z londýnské pobočky Credit Agricole.

Počátky řecké krize se datují ke konci loňského roku, kdy mu postupně všechny tři mezinárodní ratingové agentury degradovaly hodnocení schopnosti splácet dluhy do neinvestiční kategorie. Reagovaly tím na odhalení statistických manipulací a toho, že loňský rozpočtový deficit byl ve skutečnosti dvojnásobný proti předpokládanému. Náklady Řecka na získání nových úvěrů na finančních trzích se poté prudce zvýšily, a to v době, kdy musí země získat na refinancování dluhu desítky miliard eur.

Standard & Poor´s
Zdroj: ČT24