ČR prosazuje konkurenceschopnost jako nový cíl unijní „desetiletky“

Praha - Mezi cíle nové „desetiletky“ Evropské unie má být dle unijních zástupců České republiky zařazena konkurenceschopnost. Česko hodlá na nadcházejícím evropském summitu také žádat, aby se dál pokračovalo v diskusi o omezování chudoby. Podle ministra pro evropské záležitosti Juraje Chmiela není strategie nazvaná Evropa 2020 zralá na předběžné schválení, ale měla by se ratifikovat až na červnovém summitu EU. Podle Evropy 2020 by unie měla do roku 2020 například zvýšit míru zaměstnanosti u populace ve věku 20 až 64 let ze současných 69 na nejméně 75 procent.

Pro Českou republiku je nemyslitelné, že mezi hlavními cíli strategie chybí konkurenceschopnost. Podobný postoj má podle ministra například Švédsko, Nizozemsko a Německo. „Pokud nebudeme konkurenceschopní, další cíle jsou fiktivní a imaginární,“ zdůraznil Chmiel v debatě o pozicích, které bude ČR zastávat na čtvrtečním a pátečním jednání Evropské rady v Bruselu.

Do roku 2020 má být vyšší zaměstnanost či investice do vědy

Evropská komise navrhuje plány ke zvýšení zaměstnanosti, zvýšení investic do výzkumu a vývoje, naplnění závazků v ochraně životního prostředí, o snižování počtu žáků předčasně opouštějících vzdělávací systém a zvýšení počtu vysokoškoláků a o snižování chudoby. V oblastech stanoví konkrétní procenta. Česko podle Chmiela s cíli souhlasí, ale chce, aby se pokračovalo v debatě o snižování relativní chudoby. Ministr uvedl, že právě chudoba by měla klesnout o čtvrtinu, alespoň podle návrhu.

Míra chudoby je v České republice jedna z nejnižších, zhruba osmiprocentní. „Snižování o 25 procent je nemyslitelné, nereálné,“ podotkl Chmiel. Cíl je podle názoru vlády nešťastně formulovaný: „Chudobu budeme snižovat tím, že budeme plnit ostatní cíle strategie.“

Zlepšení podnikatelského prostředí snížením administrativy

Podle Chmiela by strategie neměla předjímat reformu finančního systému a podobu budoucího rozpočtu. Česká republika dostala do návrhu zmínku o zvýšení produktivity práce. Snaží se rovněž o to, aby se v něm pojednávalo o zlepšení podnikatelského prostředí například snížením administrativní náročnosti. „To jsou cíle, které se snažíme prosadit,“ zdůraznil český zástupce pro evropské záležitosti.

Cílem evropského summitu je také schválení unijní strategie pro vnitřní bezpečnost a jmenování šéfa portugalské centrální banky Vitora Constancia novým viceguvernérem Evropské centrální banky (ECB). Koncem května nahradí Constancio současného viceguvernéra Lucase Papademose z Řecka. Politici by měli také jednat o dalším směřování debaty o ochraně klimatu v návaznosti na loňskou kodaňskou konferenci, která očekávaný výsledek nepřinesla.