Těžba dřeva ve státních lesích je od roku 2011 ohrožena

Praha – Lesy České republiky (LČR) možná nebudou mít od prvního ledna příštího roku zajištěnu těžbu ve státních lesích. Antimonopolní úřad totiž koncem února kvůli nejasnostem v kritériích pozastavil obří výběrové řízení na prodej dřeva a lesnické práce za 16 miliard korun. Podle lesnických organizací, některých politiků a ekologů získá kontrolu nad obchodem se dřevem jen několik největších firem.

Generální ředitel státního podniku LČR Svatopluk Sýkora

„Vzhledem k tomu, jak to ve finále funguje skutečně, jsem přesvědčen, že už v této chvíli se do konce roku odsoutěžit a zároveň předat jednotky k práci nestíhá.“

Tendr by se dal dokončit v původně stanoveném termínu, pouze pokud by byly striktně dodrženy veškeré zákonné lhůty. Stávající smlouvy s lesnickými firmami podle Sýkory ze zákona prodloužit nelze. Proto by dle jeho názoru komplikace mohla být vyřešena například formou krátkodobých tendrů, například na půl roku.

Původní tendr měl diskriminovat malé podnikatele

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže původní tendr pozastavil kvůli kritériím, jimiž chtěly Lesy ČR zúžit počet uchazečů o zakázku. Nyní má antimonopolní úřad šedesátidenní lhůtu na vydání svého verdiktu. Původní termín pro podání přihlášek do tendru tím již padl. Stanoven byl na 12. března. Tendr má ale mnoho dalších odpůrců. Ti nejčastěji uvádějí, že kontrolu nad obchodem se dřevem od roku 2011 údajně získá jen několik největších hráčů na lesnickém trhu. LČR kritiku odmítají a za tendrem si stojí.

Původní tendr plánoval podepsání smluv s vítězi před koncem roku 2010. Současné smlouvy s firmami na těžbu a prodej dřeva končí nejpozději k letošnímu 31. prosinci.

  • Svatopluk Sýkora autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1475/147496.jpg
  • Lesy ČR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/337/33664.jpg