Madeta si zajistila necelou polovinu mléka, které jí chybí

České Budějovice - Jihočeská mlékárna Madeta se vzpamatovává z výpadku dodávky mléka od Mlékařského družstva JIH. Smluvně si totiž zajistila 90 000 litrů mléka denně, tedy necelou polovinu objemu, který jí chybí. Nové dodávky z Třebíčska ale získá až od srpna. Mlékárně od dubna přestane dodávat Mlékařské družstvo JIH 200 000 litrů mléka denně. Dosud družstvo Madetě dodávalo polovinu její spotřeby mléka, která se pohybuje kolem milionu litrů za den.

Kromě vyjednávání o dalších dodávkách se Madeta věnuje i úpravě logistiky a přepravě mléka do jednotlivých provozoven. Podle mluvčí firmy Barbory Daňkové není zatím jasné, co bude se závody v době, kdy bude firmě chybět pětina mléka, které denně zpracuje.

Madeta bez dodávky z JIHU přežije jeden až dva měsíce

Společnost by podle generálního ředitele Milana Teplého mohla bez 200 000 litrů mléka denně přežít jeden až dva měsíce. Podnik by byl nucen uzavřít závody v Českých Budějovicích, Strakonicích a Prachaticích. Práci by ztratilo 250 až 300 lidí. O uzavření strakonické provozovny se uvažuje už více než dva roky a provoz je zde už nyní utlumen. Teplý by nechtěl přijít o provoz v Plané nad Lužnicí, do kterého firma v současnosti výrazně investuje.

Mlékařské a hospodářské družstvo JIH bude od dubna Madetě dodávat denně kolem 320 000 až 340 000 litrů mléka. Ke snížení dodávek přistoupilo proto, že se s mlékárnou nedohodlo na nastavení ceny pro další období. Místopředseda družstva Zdeněk Houška nevyloučil, že by se dodávky mohly v budoucnu obnovit.

Odbyt pro mléko mají v Německu a mlékárně v Klatovech. Družstvo omezilo dodávky i přesto, že Madeta v lednu zvýšila cenu za litr o 15 haléřů oproti prosinci. Podle Teplého dostávalo družstvo za litr mléka 7,2 až 7,5 koruny za litr. Průměrné výkupní ceny v Madetě se v loňském roce pohybovaly kolem 6,14 koruny za litr.

Mlékárna
Zdroj: ČTK