Janota: Rozpočet na rok 2011 připraví ještě Fischerova vláda

Praha - Vláda Jana Fischera zřejmě ještě připraví státní rozpočet na rok 2011, uvedl dnes na setkání Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR se zástupci kabinetu ministr financí Eduard Janota. Šéf financí chce do 14 dnů připravit koncept další nápravy stavu veřejných financí. Janota uvedl, že se bude muset vrátit k opatřením, která byla zrušena nebo revidována.

Podle Janoty je potíž hlavně v platné legislativě, která byla vytvořena pro hospodářský růst kolem pěti procent, nepočítala ale s recesí nebo s růstem hospodářství do dvou procent. „Řešíme hluboký strukturální problém, o kterém politici nechtějí slyšet a mají z něj kopřivku.“

Nápravu veřejných financí podle Janoty nepřinese vyšší zdanění firem. To ve svém volebním programu má například ČSSD. Ani zdanění fyzických osob by nemělo překročit 31 procent, míní ministr.

Český premiér Fischer zmínil před podnikateli situaci tuzemských domácností. Ty podle něj pocítí dopady recese až letos. Rok 2010 tak pravděpodobně bude obdobím poklesu konečné spotřeby domácností.