Americká sněmovna schválila balík dotací pro malé firmy

Washington - Malé americké firmy se dočkají stavebních dotací a pobídek za 19,3 miliardy dolarů (368 miliard korun). Právě takový balík schválila Sněmovna reprezentantů. Vládnoucí demokraté se tak po reformě zdravotního systému zaměřili na snižování nezaměstnanosti. Sněmovna schválila návrh poměrem 246 ku 178 hlasům, z republikánů byli jen čtyři pro návrh.

Finance jsou určeny k podpoře investic do malých podniků, které nejsou ochotny najímat nové lidi, když ekonomika oživuje z nejhorší hospodářské krize za sedm dekád. Návrh zrušil daň z kapitálových zisků z akcií malých společností koupených před rokem 2012 a rozšiřuje daňové úlevy u nákladů podniků, které se právě rozbíhají.

Navíc opatření rozšiřuje i dotace pro celostátní i lokální stavební firmy prostřednictvím obligací Build America. Demokraté poznamenali, že tento program již financoval stavební projekty za 78 miliard dolarů. Vláda se tak snaží před listopadovými volbami do Kongresu snížit nezaměstnanost z nynějších 9,7 procenta.

Kladně se sněmovna vyjádřila také k plánu, který má přes léto vytvořit až 300 000 pracovních míst pro mladé lidi. Tento program bude stát 600 milionů dolarů. Oba návrhy nyní míří do Senátu, kde je ale jejich osud nejistý.