Příští rok bude prý pro letecké společnosti ziskový

Santiago – Světové letecké společnosti by se měly zpět k zisku vrátit asi už v průběhu příštího roku. Odhaduje to Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA), přesnější prognózu ale bude mít až v červnu. Organizace už dříve uvedla, že na letošní rok u aerolinek počítá s úhrnnou ztrátou asi 2,8 miliardy dolarů (zhruba 53,3 miliardy korun).

Generální ředitel IATA Giovanni Bisignani:

„Po letošní ztrátě 2,8 miliardy dolarů myslím s rozumnou mírou jistoty můžeme říci, že zpět v černých číslech budeme v roce 2011.“

Oživení letecké dopravy v Severní Americe a v Evropě ale podle Bisignaniho bude váznout za celosvětovým tempem oživení. V průběhu dvou let je podle šéfa organizace možné vyrovnat schodek téměř 80 miliard dolarů ročně, což je od maxima v roce 2008 zhruba částka, o kterou se kvůli dopadům krize aerolinkám snížily tržby. Aerolinky letos podle IATA dosáhnou tržeb asi 522 miliard dolarů.

"V letošním roce máme (očekávané) zlepšení kolem 43 miliard dolarů a čekáme, že za dva roky ztrátu smažeme," řekl Bisignani. Zmíněné zlepšení je proti loňskému roku. Bisignani dodal, že ztráty aerolinek v Severní Americe budou letos činit kolem 1,8 miliardy dolarů, v Evropě čeká ztrátu 2,2 miliardy dolarů. Naopak v Latinské Americe očekává šéf IATA zisk už letos.

IATA sdružuje asi 230 leteckých společností z celého světa. Mezi členy organizace jsou prakticky všichni známí letečtí dopravci, ať už je to Air China, Lufthansa, Singapure Airlines, Skywest nebo České aerolinie.