Ekonomové se shodují – úrokové sazby porostou

Praha – Klíčová úroková sazba zůstala dle očekávání analytiků na jenom procentu. Rozhodli o tom bankéři na zasedání rady České národní banky. Už od prosince minulého roku je základní úroková sazba centrální banky na nejnižší úrovni v historii. Podle většiny odborníků tam ještě nějaký čas zůstane. Podobně opatrný jako česká národní banka je i šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Ten dnes před výborem Sněmovny reprezentantů řekl, že na zvyšování sazeb je ještě brzy.

Analytik České spořitelny Martin Lobotka:

„Ta krize byla hluboká, budou teda čekat až do doby, než bude skutečně jasné, že to oživení je udržitelné a že ho neudusí v zárodku nějakým rychlým utáhnutím měnové politiky.“

„Inflační tlaky jsou relativně nízké, což potvrzuje i nedávný vývoj inflace, který ukázal, že růst spotřebitelských cen v prvních dvou měsících letošního roku zpomalil a koruna za poslední měsíc poměrně výrazně posílila,“ vysvětluje hlavní ekonom ING Wholesale Banking Vojtěch Benda.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Dva členové bankovní rady se dokonce vyslovili pro snižování sazeb. Většina ekonomů se však shoduje na tom, že jediný směr, kterým se sazby teď můžou pohybovat, je nahoru. „Předpokládám, že první zvýšení sazeb by se mohlo dojít třeba v srpnu a nebo spíš v září. Do konce roku by sazby mohly vystoupat na 1,5 až 1,75 procenta,“ dodal Benda.