Biopaliva jsou neekologická, tvrdí nová studie

Praha - Používání ropných paliv v automobilech je pro přírodu a klima lepší než produkce paliv ze zemědělských plodin, tedy takzvaných biopaliv. Tvrdí to nová studie, kterou si nechali vypracovat Britové a Američané společně s Evropskou unií. Nové výzkumy ukazují, že „zelená“ paliva způsobují životnímu prostředí zřejmě větší škody než benzin a nafta. Studie odhalila, že víc než pět a půl procenta podílu biosložky v pohonných hmotách by mohlo nenávratně poškodit přírodu.

Evropská komise sice zavedla kritéria udržitelnosti biopaliv, ale podle výzkumu se nedodržují. Nejhůře dopadl palmový olej. Jeho využívání zvýší emise oxidu uhličitého o 31 procent, protože při přeměně lesů na zemědělskou půdu se skleníkový plyn uvolňuje z likvidovaných stromů do ovzduší.

Standard Evropské unie neplní ani řepka olejná, hlavní surovina pěstovaná na biopaliva v Evropě. Studie stanovila limit - víc než 5,6 procenta znamená nebezpečí pro životní prostředí. Česko se zavázalo dostat podíl biopaliv už letos na 5,75 procenta. A i to je podle výzkumu příliš. Podle odborníků jsou čísla prvním impulsem k tomu, aby se nakonec cíle pro biopaliva snížily.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)