Čínský soud poslal zaměstnance Rio Tinto na 14 let za mříže

Šanghaj – Čtyři zaměstnanci nadnárodního těžebního koncernu Rio Tinto si dnes vyslechli rozsudky u šanghajského soudu. Ten je za údajnou průmyslovou špionáž a braní úplatků poslal na sedm až čtrnáct let do vězení. Australský občan Stern Hu, který ve společnosti řídil čínskou divizi železné rudy, si má za mřížemi odpykat deset let. Rozsudek netrpělivě očekávaly především zahraniční společnosti působící v Číně. Stále více nadnárodních koncernů si totiž v posledních letech stěžuje na neustále se zhoršující podnikatelské prostředí v této zemi.

Soud rozhodl o vině Australana a dalších tří čínských zaměstnanců Rio Tinto v obou bodech obžaloby. Hu dostal za přijímání úplatků sedm let a za krádež obchodních tajemství dalších pět let.

Kolem celého případu nicméně stále panuje řada nejasností. Čínský justiční systém je velmi neprůhledný a případ provázely zmatky. Zatímco loni v červenci soud v Šanghaji tvrdil, že obvinění úplatky rozdávali, ti se minulý týden přiznali k tomu, že je naopak brali. Rio Tinto je největším zásobovatelem železné rudy v Číně a úplatky měly hrát roli v manipulaci cen rudy. Ukradená tajemství se měla týkat čínského ocelářského průmyslu. Žádné detaily však čínský soud ani obhájci obžalovaných neuvedli.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Všichni čtyři zaměstnanci Rio Tinto se přinali k braní úplatků, odmítli ale jejich výši, a všichni až na jednoho odmítli také obvinění z průmyslové špionáže. Zatčeni byli loni v květnu, zhruba měsíc poté, co australská vláda zabránila tomu, aby největší čínská státní těžařská společnost Chinalco koupila podíl v Rio Tinto. Objevily se tak spekulace o tom, že celý případ je víc než čím jiným především politickou pomstou.

Právník Sterna Hu:

„Ještě jsme se nerozhodli, jestli se budeme odvolávat k vyššímu soudu, nebo jaký bude náš další krok. K tomu se musím s panem Hu sejít osobně a vše prodiskutovat. Doufám, že to bude co možná nejdřív.“

Celá záležitost už se výrazně podepsala na oficiálních australsko-čínských vztazích. Čína se nicméně k procesu staví velmi opatrně, ví totiž, že může odradit případné budoucí investice. Podle nedávného průzkumu americké obchodní komory se podmínky pro podnikání v Číně rok od roku zhoršují. Čínská vláda se totiž snaží zahraniční investory kontrolovat. Spojené státy i Evropská unie dlouhodobě upozorňují na to, že Čína se k jejich podnikatelům nechová férově a neposkytuje jim stejné podmínky jako vlastním podnikům.