Poslední lignitový důl je v úpadku

Praha – Vlastník posledního jihomoravského dolu Mír – společnost Lignit Hodonín - je v úpadku. Dnes o tom rozhodl Krajský soud v Brně. O své peníze se oficiálně přihlásilo několik desítek věřitelů, v celkové výši 36 milionů. Mezi nimi jsou i zaměstnanci, kterým dluží výplaty za několik měsíců. Podle soudu má firma ale dluhů mnohem víc. O další budoucnosti firmy se bude jednat koncem května, kdy se má sejít věřitelský výbor.

Ředitel Lignitu Hodonín Josef Foltýn:

„Měli jsme splátkové kalendáře, ale pak přišel šok, v prosinci konec a majitele jsme neviděli.“

Soud dnes vyhlásil úpadek Lignitu Hodonín a jmenoval insolvenčního správce, ale ještě nerozhodl o způsobu, jakým bude insolvenční řízení vedeno. Je totiž ještě šance, že se dohodne restrukturalizace firmy. O budoucnosti firmy by mělo být jasno koncem května, kdy se poprvé sejde věřitelský výbor.

Důl Mír je posledním lignitovým dolem v Česku. Těžba lignitu, nejmladšího druhu hnědého uhlí, ještě na počátku 90. let na jihu Moravy zaměstnávala několik tisíc lidí, doly byly největší firmou v regionu. Do roku 1996 byly kvůli ztrátové těžbě některé doly uzavřeny a firmu opustila většina zaměstnanců. Téměř celá produkce firmy, která činí 460 tisíc tun uhlí, směřuje do Elektrárny Hodonín.