Řecko si zatím o pomoc neřeklo, zkouší to s dluhopisy

Varšava/Atény - Zadlužené Řecko zatím nepožádalo Mezinárodní měnový fond o pomoc. Neexistují ani žádné bezprostřední známky toho, že má takovýto krok zapotřebí. Uvedl to dnes šéf MMF Dominique Strauss-Kahn. Řecko se nyní chystá otestovat prodejnost svých dluhopisů na finančních trzích novou emisí v objemu pěti miliard eur (asi 127,1 miliardy korun).

Strauss-Kahn upozornil, že problémy, do kterých se Řecko dostalo, ukazují na nedostatečně silné ekonomické vedení v Evropské unii. Měnový fond je přesto připraven Řecku pomoci, i když si zatím o peníze neřeklo. „Jsme připraveni pomoci Řecku stejně jako každému ze svých členů, zatím však není zjevné, že tato pomoc bude naprosto nezbytná,“ podotkl Strauss-Kahn.

Na pomoci Řecku za přispění Mezinárodního měnového fondu se minulý týden dohodly země eurozóny. „Doufám, že strategie EU pro Řecko bude fungovat,“ řekl na adresu záchranného plánu Strauss-Kahn.

Řecko chystá emisi dluhopisů

Řecko dnes pověřilo pětici domácích a zahraničních bank přípravou emise nového sedmiletého dluhopisu, jež by mu měla vynést pět miliard eur. Pro Atény to bude první test toho, jaký vliv bude mít na finanční trhy dohoda eurozóny o případné pomoci. Řecko musí během dubna a května sehnat k vyrovnání splatných dluhopisů kolem 23 miliard eur.

Od začátku letošního roku si Řecko na finančních trzích zajistilo zhruba 18 miliard eur. Předpokládá se, že za celý letošní rok si musí půjčit asi 53,2 miliardy eur (zhruba 1,35 bilionu korun).  

Důvěryhodnost Řecka jako země schopné platit dluhy je nyní značně oslabena. Řecko totiž nashromáždilo dluhy ve výši kolem 300 miliard eur (asi 7,6 bilionu korun), přičemž celkový výkon jeho ekonomiky dosahuje jen asi 240 miliard eur (asi 6,1 bilionu korun). Stín pochybností zanechává i fakt, že se Řecko přiznalo k opakovanému falšování statistik a zamlčelo skutečnou výši rozpočtového schodku.