Zásoby ropy u Falkland nejsou kvalitní

Londýn - Podmořské zásoby ropy u Falklandských ostrovů zřejmě nejsou tak velké, jak se až dosud předpokládalo. Akcie britské společnosti Desire Petroleum v pondělí klesly na polovinu, když firma ani po měsíci průzkumných vrtů na žádné větší ložisko nenarazila. Ropa se u Falkland nachází vždy jen v tenkých vrstvách, ze kterých je velmi obtížné ji čerpat. Vyhlídka na těžbu přitom po letech znovu zhoršila argentinsko-britské vztahy.

Nalezená ropa je těžko dostupná a nekvalitní

Na svých stránkách těžařská společnost uvádí, že ani kvalita ropy není dobrá. Ve středu vydá stanovisko o dalším postupu. Desire se nejspíš pokusí najít další ropu a plyn v hlubších vrtech. Původně firma odhadovala, že se u Falklandských ostrovů nachází 3,5 miliard barelů ropy, stejně jako velké množství zemního plynu.

Těžařská politika firmy zhoršila vztahy mezi Argentinou a Brazílií. Minulý měsíc dokonce argentinská prezidentka Cristina Fernandez de Kirchner podepsala dekret, který vyžaduje, aby všechny lodě, které směřují z Argentiny k ostrovům, nesly povolení vlády.

Argentina chce, aby USA uznala její nárok na ostrovy

Argentina také požádala Spojené státy o pomoc při řešení sporu s Velkou Británií ohledně Falklandských ostrovů, o něž před 25 lety oba státy vedly válku. Argentina se zákonných nároků na ostrovy, kterým Británie vládne, nechce vzdát. Americké úřady trvají na tom, že Washington je v otázce svrchovanosti ostrovů neutrální, uznávají ale britskou správu. Británie, blízký spojenec Washingtonu, se ke zprostředkování hovorů staví záporně.

Původně neobydlené ostrovy ležící asi 500 kilometrů od argentinských břehů převzala Argentina v roce 1820 z titulu nástupnictví po Španělsku. Britové je ovládli v roce 1833. V roce 1982 se jich Argentina pokusila znovu zmocnit, ale utrpěla těžkou porážku. Obyvatelstvo ostrovů se hlásí k Británii.