Postrachem českých podnikatelů je politika

Praha – Těžkosti způsobené dopady ekonomické krize českým podnikatelům nejvíce vrásek nezpůsobují. Podle průzkumu Svazu průmyslu a obchodu je na čelním místě největšího problému tuzemského byznysu politická nejistota a s ní spojený stav společenské morálky, zejména pak u politiků. Nedostatek politické stability pociťují zejména velké exportní firmy. Uvedené názory vyplývají z ankety mezi desítkami manažerů, kteří jsou nominováni na udělení ceny v soutěži Manažer roku 2009.

Český průmysl v letošním roce sice čeká zlepšení, avšak velmi pozvolné. Dlouhodobě se s poklesem výroby potýká hlavně strojírenství nebo stavebnictví. „Ta nejistota je zničující a skutečně politická situace v tuto chvíli v České republice příliš jistot nenabízí a podnikatelé, především v průmyslu ty velké podniky, exportně orientované, jsou z toho pochopitelně nervózní,“ popsal poradce ze Svazu průmyslu a obchodu Radek Špicar.

Podle ekonoma Miroslava Zámečníka lze důvody nedůvěry hledat hlavně ve volebním systému a struktuře politických stran, která se v ČR za uplynulých dvacet let vytvořila. „Firmy prostě nevěří tomu, že stát jim dokáže efektivně pomáhat a sloužit, to znamená, tohle je o nedůvěře, která prostě je mezi podnikateli,“ dodává náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Odborníci prosazují euro v nejbližším termínu

S nedůvěryhodnou politickou situací souvisí i otázka přijetí eura. Experti přitom prosazují přijetí evropské měny co nejdříve. „Jedna věc je ta technická proveditelnost, která ukazuje, že termín 1.1.2014 by měl být celkem dobře zvládnutelný. A druhé je to politické odhodlání. Vláda, která vzejde z voleb, by se měla rozhodnout, jak se k tomu postaví,“ říká ekonom Luděk Niedermayer.

Na potřebu politické stability poukázala i generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová. „Zájem investorů o Česko se meziročně zvýšil a mezi okolními zeměmi vítězíme. Ovšem nehledě na klady, jako je vysoký počet středoškoláků, jazyková vybavenost pracovníků či relativní vyspělá infrastruktura, poukazují investoři na potřebu zlepšení politické stability,“ podotkla. I přes problémy patří Česká republika k atraktivním zemím. Například pro německé investory je třetí nejoblíbenější, hned za tuzemským trhem a Slovenskem.