Německé banky si příští krizi zaplatí samy

Berlín  - Německo se rozhodlo pro vytvoření fondu, který by pokryl náklady případné budoucí finanční krize. Budou do něho přispívat banky, tak aby jejich přežití příště nemuseli financovat daňoví poplatníci. Návrh zákona, který německé občany ochrání, by měl být hotov do léta. Dnešního zasedání německého kabinetu, který o fondu jednal, se zúčastnila i francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Francie totiž rovněž uvažuje o opatřeních, která by pomohla odvrátit budoucí krize.

Speciální daň čeká na německé banky

Přispívat do fondu budou banky prostřednictvím speciální daně. Ministr financí Wolfgang Schäuble očekává, že by příjmy fondu mohly ročně dosahovat jedné až 1,2 miliardy eur. Jednotlivosti však dosud propracovány nebyly. Nový zákon by taktéž mohl změnit zákon o platební neschopnosti pro tak velké banky, jejichž krach by mohl ohrozit zdraví celého finančního sektoru.

Je tedy možné, že plán Německa podpoří vznik globální dohody o zdanění bank. Skupina předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 již dříve požádala Mezinárodní měnový fond, aby příští měsíc navrhl možnosti, jak od bank získat zpět peníze, které byly během finanční krize vynaloženy na jejich záchranu.