ČR se řadí k nejhorším v EU v přidělování peněz z fondů EU

Brusel - České republice i Slovensku náleží v přidělování peněz z fondů Evropské unie pro roky 2007 až 2013 mezi státy 27členné EU místa ve spodní části žebříčku. Ukázala to dnešní zpráva Evropské komise. Na projekty už bylo podle dokumentu vycházejícího ve většině případů ze situace ke konci září loňského roku přiděleno 93 miliard eur (2,4 bilionu korun). To představuje v průměru asi 27 procent z prostředků, které pro zmiňované období EU na projekty politiky soudržnosti vyčlenila. Některé státy ale dodaly starší než zářijová data, což přehled zkresluje.

V Česku to bylo podle materiálu komise 21,6 procenta z více než 26 miliard eur, které byly Česku vyčleněny. To pak představuje sedmé nejnižší číslo z 27 států. Slováci díky 18,6 procenta figurují na třetí nejhorší pozici. Ještě hůře jsou na tom Řekové s podílem 11,9 procenta a Rumuni se 14,1 procenta.

Při debatách o finanční perspektivě pro roky 2007 až 2013 bylo v rámci fondů vyčleněno, kolik peněz může z unijních fondů každá země získat. Na základě rozpočtu vznikly jednotlivé národní programy, jejichž prostřednictvím se autoři projektů mohou ucházet o peníze. Přehled, který je součástí dnešní zprávy EK, ukazuje, kolik peněz na projekty v dané zemi už bylo takzvaně „alokováno“ - tedy definitivně přislíbeno, ačkoli třeba ještě nebyly vyčerpány.

Nejhorší byli Řekové

Kromě Řecka, Rumunska a Slovenska na tom byly hůře než ČR ještě Polsko (19,5 procenta), Rakousko (20,5 procenta) a Bulharsko (20,2 procenta). S 61,1 procenta se naopak nejlépe umístila Belgie.

Nicméně představitelé komise nechtěli jimi prezentované údaje příliš přeceňovat. Zkresluje je prý jednak skutečnost, že některé státy dodaly data k dřívějším termínům, i fakt, že od konce září se v mnoha státech situace citelně posunula směrem kupředu. Jako příklad rakouský eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn před novináři zmínil právě jeho domovskou zemi. V řadě jejích regionů se už prý nyní tento údaj pohybuje na hranici 40 procent.

Mezitím nastaly změny i v Česku. Podle informací webových stránek strukturalni-fondy.cz bylo k 3. březnu letošního roku schváleno v České republice 13 499 projektových žádostí v hodnotě 319,4 miliardy korun.

Řecko
Zdroj: ČT24