Pivovar Černá Hora je nyní součástí skupiny K Brewery

Černá Hora (Blanensko) - Pivovar v Černé Hoře na Blanensku se stal součástí tuzemské pivovarnické skupiny K Brewery, která v něm měla podíl už od roku 2007. Tradiční výrobní postup nový majitel zachová. V dohledné době nechystá ani žádné změny ve stávajícím sortimentu. Oznámil to předseda představenstva K Brewery Group Zdeněk Radil. S jednoprocentním podílem na trhu patří Černá Hora k největším z malých pivovarů.

„Černá Hora byla vůbec prvním pivovarem, v němž jsme získali podíl. Pivo se zde vařilo už v roce 1298, a jde tedy o nejstarší pivovar skupiny,“ uvedl Radil a zároveň zdůraznil, že se skupina zavazuje navázat na činnost předchozího vlastníka Jiřího Fuska, který stojí v čele Českého svazu malých nezávislých pivovarů.

K Brewery naváže na tradice Černé Hory

„Rozhodně máme zájem na spolupráci navázat i na poli sportu a kultury,“ prohlásil nový obchodní ředitel pivovaru Bořivoj Bartoněk. Černá Hora tak hodlá pokračovat ve většině svých aktivit včetně sponzoringu mladých a nadějných sportovců nebo pořádání tradičních pivovarských dnů.

Černohorský pivovar v roce 2008 dodal na trh přes 160 000 hektolitrů piva. Loni od ledna do srpna i v době ekonomické krize prodal 115 000 hektolitrů piva, což je meziročně stejně jako od ledna do srpna 2008. Tržby se loni do srpna zvýšily na 186 milionů korun, a to o 4,2 procenta.

V loňském roce skupina K Brewery zvýšila prodej piva o sedm procent na 850 000 hektolitrů. Firma se zhruba 450 zaměstnanci se soustřeďuje na vaření klasických českých piv tradiční technologií. V současné době K Brewery vlastní pivovary v Jihlavě (Ježek), Protivíně (Platan), Vysokém Chlumci, Klášteře Hradišti nad Jizerou (Klášter), Hlinsku v Čechách (Rychtář) a Uherském Brodě (Janáček).

Černá Hora
Zdroj: ČT24/domaci-vyrobky.cz