Velikonoce přilákaly do Česka i evropské turisty

Praha - Velikonoční svátky lákají do Česka turisty, a to hlavně ty z Evropy. Spolu s obdobím Vánoc a Silvestra patří Velikonoce z hlediska cestovního ruchu k těm nejvytíženějším. Minulý rok k nám příliš turistů z důvodu ekonomické krize nepřijelo. Letos se ale očekává změna. Turisté by měli do Česka začít přijíždět právě dnes. Většinou se zdrží až do pondělka.

Česká republika zažívá jeden ze dvou vrcholů turistické sezony. Ode dneška až do pondělí by mělo naši zemi navštívit asi 270 tisíc turistů. Z toho jich na 180 tisíc zamíří do Prahy. Asociace českých cestovních kanceláří očekává, že se klesající tendence turistů, kteří k nám minulý rok kvůli krizi nepřijeli, zastaví.

„Zahraniční turisté k nám o Velikonocích přijíždějí především ze států, kde se tyto svátky slaví. Jde tedy o křesťanské státy, vedle Německa je to Itálie a v podstatě všechny státy původní patnáctky Evropské unie. Je nutné připomenout, že v loňském roce 72 procent všech turistů, kteří k nám přijeli, tvořili turisté z EU a předpokládáme, že letos to bude obdobné,“ podotkl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Češi cestují na takzvané eurovíkendy

Zatímco čeští hoteliéři můžou očekávat nárůst zahraničních turistů, Češi na Velikonoce nijak zásadně necestují. Volno máme navíc kratší než ve zbytku Evropy. Cestovní kanceláře ale registrují mírný nárůst zájmu o takzvané eurovíkendy - prodloužené víkendy v evropských městech nebo na horách.

Velikonoční svátky také na některých místech otevírají letošní turistickou sezonu. Například Moravský kraj zahájí sezonu v neděli, a to hned pokusem o rekord ve shromáždění majitelů zámků. Vlastníci se mohou prokázat buď výpisem z katastru nemovitostí, nebo si do pivovaru v Černé Hoře mohou přinést vlastní zámek. Do sčítání se tak zapojí i lidé, kteří budou mít ten běžný visací, milovníci díla Zámek od France Kafky a nebo ti, kdo ho budou mít na obrázku.