Rozinky nebezpečné pro alergiky se už nesmí prodávat

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu 107 kilogramů rozinek původem z Indie. Obsahovaly velké množství alergenu oxidu siřičitého, ve složení na obale ale nebyl uveden. Celkem se na český trh dostalo 7 200 balení po 100 gramech těchto rozinek, přes šest tisíc balíčků už ale bylo rozprodáno.

Zboží obchody prodávaly pod názvem „Rozinky - stolní hrozny révy vinné sušené á 100g“ s datem minimální trvanlivosti 5. prosince a šarží L 068.

„Pokud někdo trpí alergií na oxid siřičitý, neměl by tyto rozinky rozhodně konzumovat,“ upozornila mluvčí inspekce Martina Šmídtová. Oxid siřičitý nebo siřičitany patří mezi alergeny v koncentracích vyšších než deset miligramů na kilogram potraviny. U dotyčných rozinek inspekce naměřila 180 miligramů oxidu siřičitého na kilogram. „Přesto nebyl oxid siřičitý deklarován na obale,“ podotkla Šmídtová.

Výrobci mají povinnost na obalech správně uvádět složení potravin. „V případě, že potravina obsahuje alergen, který není ve složení deklarován, jedná se pro alergiky o nebezpečnou potravinu,“ dodala mluvčí inspekce.