Kalousek: Veřejné finance se blíží k Řecku

Praha – Květnové parlamentní volby se rychle blíží. Pravice a levice zatím mají stále jasnější bod sporu – přou se o veřejné finance České republiky. ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem jejich stav obhajuje. Poukazuje přitom na nízký státní dluh v porovnání s unijním průměrem. První místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek ale varuje, že česká ekonomika dopadne stejně jako maďarská nebo řecká.

Kalousek v rozhovoru pro Radiožurnál vyjádřil obavy nad stavem veřejných rozpočtů v Česku. „Ta cesta, kterou jsou naše veřejné rozpočty nastaveny, naprosto bezpečně míří k Řecku,“ prohlásil místopředseda TOP 09. Nikdo ale podle něj nemůže předvídat, kdy taková situace nastane.

Jednou z priorit nové vlády, která bude sestavena po květnových volbách, by se podle Kalouska mělo stát sestavení vyrovnaných rozpočtů. „V tomto případě je cesta do dluhové pasti naprosto jistá, dokud není vidět na konci nějaké časové periody okamžik, kdy budeme schopni i při velmi malém růstu sestavit vyrovnané rozpočty,“ konstatoval Kalousek.

Peníze
Zdroj: ČT24