Ministerstvo chystá zlevnit exekuce

Praha – Ministerstvo spravedlnosti připravuje vyhlášku, která by měla zlevnit exekuce. V některých případech by mohly odměny exekutorů klesnout až na polovinu. Pokud ale poplatek exekutorovi neuhradí dlužník, například když nemá žádný majetek, musí ji podle nové vyhlášky zaplatit věřitel. Nová vyhláška je zatím v připomínkovém řízení a měla by platit od června.

Počet exekucí se za poslední tři roky téměř zdvojnásobil a s tím rostly i příjmy pro samotné exekutory. Podle nové vyhlášky, ale budou muset snížit odměnu v případech, když je dlužník nemajetný, zdravotně postižený a nebo nezletilý.

Zatímco dnes si při vymáhá 500 korunového dluhu může exekutor účtovat přes šest tisíc korun, od června to bude 37 korun. „Vůbec se dlužníků nezastávám, ale nesouhlasím s tím, aby původně několika korunová pohledávka vzrostla na násobnou částku jenom vlivem soudního a exekučního řízení,“ vysvětluje ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Podle Exekutorské komory se tím ale jen zahltí soudy. „Soudy budou ve spoustě případů rozhodovat, zda exekutor měl, nebo neměl snížit odměnu. Lapidárně řečeno, každý dlužník bude chtít slevu na odměně. Já být dlužník, tak to chci taky,“ řekl viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek.