Čechům docházejí peníze a roste počet bankrotů

Praha – Čechům docházejí peníze – a to jak lidem, tak firmám. U fyzických osob meziročně stoupl počet bankrotů o více než dvě stě procent, u firem o necelou pětinu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Creditreform. Pouze dvě pětiny českých firem teď platí faktury včas. V průměru nabírají zpoždění zhruba dvanáct dní. A o zhoršující se situaci vypovídá i rostoucí počet návrhů na insolventní řízení.

Nejvíc návrhů padlo v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Statistiku ale ovlivnilo to, že v daných lokalitách má zároveň nejvíc společností svoje sídlo. Mnohem výrazněji než u firem se podle odborníků zhoršila platební morálka lidí.

Podle expertů začíná fungovat oddlužení. Soudci totiž vyhoví více žádostem než dřív. „Ta úspěšnost je zhruba 65procentní a předpokládáme, že se může i nadále zvyšovat,“ upřesňuje jednatel společnosti Creditreform Cyril Mores. Přesto odborníci varují, že oddlužení není jednoduché. A někteří nepoctivci toho neváhají zneužít. Nabízejí pomoc při jednání se soudy nebo i se samotnými věřiteli.

„Klienti by si měli uvědomit, že je spolupráce s oddlužovacími společnostmi může dovést do ještě svízelnější situace,“ upozorňuje mluvčí Cetelem Martin Malý. Lidé totiž za podobné služby nezřídka zaplatí desetitisíce a výsledek je nejistý. Odborníci proto odkazují spíš na občanská sdružení a poradny, které klientům v problémech pomohou bez nároku na honorář a přitom mají mnohem větší zkušenosti.