Certifikát vína z Moravy, vína z Čech získala další padesátka vinařů

Brno – Získat certifikát vína z Moravy nebo vína z Čech touží snad každý vinař. Ocenění Národního vinařského centra a Nadace partnerství totiž mohou získat jen vinaři, kteří splní náročné standardy. Ty mají být pro turisty, kteří sklípky, restaurace či vinařství navštíví, zárukou toho, že za své peníze dostanou skutečnou kvalitu. Letos se řady vinařů, kteří se mohou pyšnit prestižním oceněním a zařadit se k vinařské elitě, rozrostly o 49 nováčků.

Čtyři měsíce objížděla komise vinaře a posuzovala kvalitu poskytovaných služeb. V těchto dnech začalo všechno znovu. Teď už ale jezdí pouze k vybraným, s certifikátem v ruce. Kromě tabulky, kterou si mohou vinaři připevnit na svůj slípek či restauraci, je Národní vinařské centrum zařadí do webového adresáře vína z Moravy, vína z Čech.

„Na webu vína z Moravy máme v současné době přes 600 zařízení, a když použiji metaforu, tak s velkou nadsázkou se snažíme oddělit zrna od plev,“ uvedl člen komise Národního vinařského centra Petr Gondáš.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Podle vinařů není certifikát pouhá cedulka na zdi, ale sklízí plodné výsledky i v podobě turistů. Podle průzkumu vinařského centra hlásí 70 procent vinařů nárůst klientely až o 30 procent. „Nejvíc oceňuji, že se nám změnila klientela, že už nevyužívají jenom služeb ubytování, ale více toho sklepa. Občas se zeptám na zpětnou vazbu a lidé říkají, že nás našli na stránkách Národního vinařského centra nebo se podívali na naše stránky a viděli, že ten certifikát máme udělený,“ podotkl vinař a majitel penzionu David Olejník.

Certifikovaní vinaři ovšem nesmí usnout na vavřínech. Komise každý rok kvalitu poskytovaných služeb kontroluje. Kdo poleví, může o certifikát přijít. Loni tak komise odebrala hned dvě ocenění.

Certifikace probíhá výběrem zařízení podle stanovených kritérií. Zařízení jsou rozdělena do pěti kategorií: vinařství, vinný sklep, vinotéka, restaurace s vínem a ubytování s vinařskou tematikou. Pro každou kategorii platí odlišná kritéria. O certifikaci si musí vlastník nebo provozovatel vinařského zařízení požádat na Národním vinařském centru.