Nezaměstnaní se chtějí rekvalifikovat, aby dostali více peněz

Praha/Semily – Úřady práce se v poslední době často setkávají se zneužíváním rekvalifikačních kurzů. Nezaměstnaní se do nich hlásí jen proto, aby dostali vyšší sociální dávky. Zatímco výše podpory v nezaměstnanosti bez rekvalifikace s délkou doby bez práce postupně klesá až na 45 procent průměrného výdělku, při rekvalifikaci pobírá uchazeč o zaměstnání 60 procent průměrného výdělku.

S růstem nezaměstnanosti žádostí o rekvalifikace přibývá. Podle semilského úřadu práce se ale ne všichni zájemci chtějí rekvalifikovat proto, aby se lépe uplatnili na trhu práce. „Na rovinu říkají: 'Mně je to jedno, nejde mi o to, co ze mě bude, co budu umět, ale já potřebuju peníze,'“ upozornila vedoucí oddělení poradenství Úřadu práce Semily Michaela Dlasková.

Odmítat zájemce o přeškolení je přitom pro úřady práce nesnadné. „Je to pro nás dost těžké odmítat a vysvětlovat, že na rekvalifikace není právní nárok,“ podotkl ředitel Úřadu práce Semily Jan Rychlík.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Vždy a za každou cenu nelze uchazeče rekvalifikovat ani podle ministerstva práce a sociálních věcí. „Úřad práce může uchazečům o práci doporučit rekvalifikaci, pokud je poptávka po volných místech a nejsou v evidenci uchazeči s touto profesí,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Navíc v době rostoucí nezaměstnanosti nemusí být ani přeškolení na jinou profesi jasným klíčem k získání nové práce. „Absorpce pracovního trhu je malá, to znamená, že mají šanci jen ti nejlepší,“ podtrhl předseda občanského sdružení Tomáš Hájek.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nicméně vidí v rekvalifikacích šanci, jak oživit trh práce a snížit počet lidí závislých na sociálních dávkách. Jen loni proto na potřebné kurzy vyčlenilo 375 milionů korun.

Podpora v nezaměstnanosti
Zdroj: ČT24