Přebytek zahraničního obchodu v únoru překročil 15 miliard

Praha - Podle údajů ČSÚ skončil zahraniční obchod v únoru přebytkem 15,3 miliardy korun, což je meziročně o šest miliard více. O 11 procenta pak dle předběžných výsledků vzrostl vývoz, u dovozu se jednalo 7,9procentní nárůst. Na výsledek mělo pozitivní vliv zejména zvýšení přebytku obchodu se stroji a dopravními prostředky a zlepšení salda obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím.

Od roku 2004 byla únorová bilance kladná nepřetržitě, v letos v únoru byl přitom přebytek nejvyšší. Vývoz meziročně roste čtvrtý měsíc za sebou, dovoz od letošního ledna.

Dle ČSÚ vzrostl vývoz a dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně o 13,6 procenta a 15,8 procenta. Vyšší byl hlavně vývoz a dovoz silničních vozidel, výpočetní techniky a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů. Bilanci strojů a dopravních prostředků nejvíce ovlivnil růst přebytku u silničních vozidel o 5,3 miliardy korun. Dovoz minerálních paliv klesl o 3,2 procenta hlavně kvůli nižšímu dovozu zemního plynu.

Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank

„Jak export, tak import rostly rychleji, než se očekávalo. Zdá se tedy, že statistika průmyslu, indikující solidní růst nových zahraničních zakázek, se odráží již i v pohybu vývozu a dovozu, a v ekonomice je tak znát lehké oživení tažené zahraniční poptávkou.“

Podle analytiků tak únorový výsledek poukazuje na definitivní konec ekonomické recese. Svaz průmyslu a dopravy ovšem připomněl, že zahraniční obchod ještě zdaleka nedosahuje úrovně předkrizového roku 2008. „Vývoj zakázek v průmyslu naznačuje, že poptávka ze zahraničí bude letos jediným zdrojem skromného ekonomického oživení,“ uvedl analytik svazu Oldřich Körner.

Výraznou převahu exportu nad importem očekávají ekonomové i ve zbytku roku. „Očekáváme, že po zbytek první poloviny roku bude dovoz ještě za tempem vývozu zaostávat, ve druhé, a zejména v jeho závěru, by však mělo dojít k vyrovnávání temp,“ odhadl analytik České spořitelny Martin Lobotka.