Renault, Nissan a Daimler budou společně vyrábět auta

Brusel – Francouzská automobilka Renault, její japonský partner Nissan a německý výrobce mercedesů Daimler budou spolupracovat. Vymění si menšinové akciové podíly a budou společně vyvíjet automobily. Automobilky hodlají spolupracovat v oblasti elektromobilů a osobních i lehkých nákladních vozů. Plánují rovněž společný vývoj naftových i benzinových motorů. Nejdůležitější však pro ně bude spolupráce ve vývoji malých aut. Během pěti let si slibují úsporu dvou miliard eur.

Daimler získá v rámci spolupráce 3,1 procenta akcií Renaultu i Nissanu. Francouzi a Japonci na oplátku obdrží po 1,55 procenta akcií Daimleru. Podíl Renaultu v Nissanu klesne na 43,2 procenta ze současných 44,3 procenta.

Společnost Daimler je známá především produkcí luxusních automobilů Mercedes-Benz. Firma je rovněž světovou jedničkou ve výrobě nákladních vozů. Vyrábí také malé automobily Smart, takže by mohla těžit ze zkušeností Renaultu v této oblasti. Renault a Nissan zase budou moci využít znalostí Daimleru v oblasti motorů.

Chystá se svatba Renaultu a Nissanu s Daimlerem (zdroj: ČT24)

Spolupráce znamená úsporu nákladů

„Výhoda je jednoznačně ve sdílení nákladů. Vyrobí tak víc aut a investice se jim vrátí rychleji,“ uvedl analytik Deutsche Bank Gaetan Toulemonde.

Daimler v minulosti spolupracoval i s dalšími

Spolupráce s Renaultem a Nissanem není pro Daimler prvním spojením tohoto typu. V minulosti měl podíly v Chrysleru, Mitsubishi nebo Hyundai. Postupně se jich ale se ztrátou zbavil. Nejhorší obchod udělal s Chryslerem, který loni skončil v rukou italského Fiatu. Koncem 90. let Daimler uvažoval, že převezme Nissan, místo toho ale vstoupil do Mitsubishi. Nissan pak skončil v rukou Renaultu. Ke spojení obou firem tak došlo oklikou až dnes.

„Spojení s Renaultem a Nissanem je taková pragmatická svatba a věřím, že toto spojení Daimleru přinese určitě víc než dřívější spojení s Chryslerem, nebo potažmo s Mitsubishi, které nevyšlo,“ podotkl redaktor Auto Moto a Sport Michal Štengl.

Jednání o spolupráci v automobilovém sektoru s příchodem hospodářské krize nabrala na intenzitě. Výrobci automobilů mají zájem například o sdílení nákladů na vývoj nových technologií. Snaží se rovněž rozšířit objem výroby, vstoupit na nové trhy a zvýšit efektivitu. I Daimler, Renault a Nissan si od spolupráce slibují zvýšení konkurenceschopnosti.

Předsedové představenstev automobilek o spojení

„Je to správný krok ve správnou chvíli. Nasadíme nové standardy a snížíme průměrné emise CO2,“ uvedl Dieter Zetsche, předseda představenstva automobilky Daimler.

„Zaručí nám to dlouhodobý úspěch a zlepší konkurenceschopnost, budeme mnohem silnější,“ doplňuje Carlos Ghosn, předseda představenstva automobilky Renault - Nissan.

  • Výroba automobilů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1557/155685.jpg
  • Daimler Chrysler autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1557/155684.jpg