ODS: Zvolíte-li nás, budeme za 7 let hospodařit bez rozpočtového schodku

Praha - Pokud budou mít občanští demokraté potřebnou moc, chtějí prosadit, aby schodek v návrhu státního rozpočtu pro rok 2012 činil nejvýše tři procenta hrubého domácího produktu. Poté by Česká republika splnila jedno z kritérií pro přijetí eura. O pět let později by už mělo Česko podle ODS hospodařit bez deficitu. Plány, jak cíle dosáhnout, dnes ODS představila na další tiskové konferenci o ekonomických pilířích. Strana se na téma řešení dluhů zaměřila po tématech nezaměstnanosti či zneužívání dávek a podnikatelů. Pro své plány ale spojence těžko bude hledat v řadách sociální demokracie, která ji teď osočuje, že část jejich návrhů okopírovala a vydává za své.

Petr Nečas zahajoval tiskovou konferenci slovy:

„Dobrý den, dámy a pánové, chce se mi takřka použít oslovení vážené dlužnice a dlužníci.“

Podle Nečase jen za 45 minut trvání tiskové konference narostl český dluh o dalších 14 milionů korun a bez razantních úspor brzy Česko zamíří ke státnímu bankrotu.

K plnění plánů má ODS pomoci soubor dvanácti opatření, která bude po volbách prosazovat. ODS chce například zrušit tři ministerstva, zavést jednoduché placení daní nebo zavedení sankcí za nezodpovědnou rozpočtovou politiku pro poslance a členy vlády.

Nové ministerstvo hospodářství by mělo spojit resorty průmyslu a obchodu, dopravy a část ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Vzniklo by i ministerstvo pro venkov a zemědělství - sloučením resortů zemědělství a části agendy MMR.

Pilíř č. 1 - finanční ústava

Klíčem k úspěchu je podle ODS prosazení finanční ústavy s principy rozpočtové odpovědnosti a zavedení sankcí pro ministry a poslance, kteří by cíl zdravých veřejných financí porušovali. Návrhy zákonů, které by ovlivňovaly rozpočet a podnikatelské prostředí, by posuzovala Národní rozpočtová rada. Žádnou takovou předlohu by nebylo možné projednat bez jejího vyjádření.

Martin Kocourek, ekonomický expert ODS

„Je potřeba důrazně vyzvat všechny politiky, aby skončili s předvolebním gemblingem a přestali v naději na výhru házet do volebního automatu peníze, které nejenže nejsou jejich, ale daňoví poplatníci je ještě ani nevydělali.“

Dle občanských demokratů by poslanci nemohli ve druhém čtení zákonů předkládat návrhy na změny, které by vedly k vyšším výdajům veřejných rozpočtů proti původnímu znění předloh.


Strana hodlá dále prosazovat dokončení důchodové reformy, slučování některých státních úřadů včetně ministerstev a centrální nákupy zboží a služeb. Slibuje, že nebude zvyšovat odvody na sociální pojištění a daně. „Veškeré výnosy, veškeré dividendy, všechny podíly na státních účastech budou do posledního halíře použity na rozjetí důchodové reformy,“ zdůraznil Nečas.

Jak uvádí ODS, již návrh státního rozpočtu pro příští rok by měl být úspornější, než předpokládá ve výhledech vláda. Podle ní by ministři museli snížit provozní výdaje o pět procent, investic by se pak týkal čtyřprocentní pokles.

Kritika od ČSSD

Jan Mládek, ekonomický expert ČSSD

„Místopředseda ODS Nečas prohlásil, že ČR hrozí bankrot v roce 2014. Chtěl bych z tohoto místa jasně říci, že je to hrubá lež.“


ČSSD kritizuje i nákladnost navrhovaných opatření svých konkurentů. Ti plánují zřídit třeba národní rozpočtovou radu, která by posuzovala návrhy zákonů ovlivňujících státní rozpočet.

  • Martin Kocourek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1557/155638.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/76/7550.jpg
  • ČSSD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1497/149637.jpg