Státní dluh překročil hranici 1,2 bilionu korun

Praha – Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce března 2010 zvýšil o téměř 39 miliard korun na 1,217 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 116 tisíc korun. Za posledních dvanáct měsíců stát zvýšil svůj dluh o více než 216 miliard korun. Během loňského roku se státní dluh zvýšil o více než 178 miliard korun.

Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Státní dluh je financován pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Stát si chce dál půjčovat

Důvodem růstu dluhu jsou mimo jiné domácí emise státních dluhopisů. V prvním čtvrtletí ministerstvo financí vydalo dluhopisy za více než 40 miliard korun. V průběhu čtvrtletí přitom ministerstvo neuskutečnilo žádné zpětné odkupy dluhopisů. Vláda během prvního čtvrtletí rovněž čerpala půjčku od Evropské investiční banky ve výši 2,4 miliardy korun.

V letošním roce si chce ministerstvo financí půjčit 280 miliard korun, v roce 2011 téměř 306 miliard a v roce 2012 téměř 313 miliard korun. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2010.