Návštěva Obamy a Medvěděva stála Česko desítky milionů

Praha – Na šest desítek milionů se vyšplhají náklady za americko-ruský summit v Praze. Praha coby turistická metropole prodělá například také nemalou sumu kvůli třídenní uzavírce Hradu, který podle odhadu Asociace cestovních agentur přišel o třicet tisíc návštěvníků.

Bezmála 50 milionů korun spolykala nejrůznější bezpečnostní opatření spojená s ochranou obou státníků. Jedná se zejména o platy policistů, kteří hlídali pořádek v ulicích. Dalších deset milionů podle předběžných údajů Česko stály provozní výdaje. Ministr vnitra Martin Pecina v České televizi řekl, že výdaje bude požadovat od vlády. Co se týče výdajů za bezpečnost, jde podle něj o nejnákladnější akci, jakou Česko hostilo.

„Dá se to srovnat s pořádáním Mezinárodního měnového fondu v roce 2002, ale jinak přirozeně deset hlav států plus prezident Spojených států a prezident Ruské federace tady ještě nebyli,“ uvedl Pecina.

Kolik stála návštěva prezidentů (zdroj: ČT24)

Na českého daňového poplatníka nicméně zdaleka nepadnou veškeré náklady spojené s pořádáním summitu. Finančně se na něm podílí jak americká, tak ruská strana. Celá akce navíc podle odborníků na cestovní ruch byla i přes milionové náklady dobrou reklamou pro metropoli i celou Českou republiku.