Řecku se opět propadl rating, tentokrát o dva stupně

New York - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila hlavní úvěrové hodnocení Řecka o dva stupně na BBB minus a upozornila, že řecký rating může dále klesnout. Jako důvod svého kroku Fitch uvedla zhoršování finanční situace země kvůli prudkému růstu jejích nákladů na nové úvěry a nepříznivému vývoji ekonomiky. Hodnocení řeckých závazků se tak dostalo už jen jeden krok od potupné spekulativní kategorie.

Fitch se stále více obává, že řecká vláda nebude sama schopna poradit si s obsluhou obřích dluhů, zejména v situaci, kdy úroky z řeckých dluhopisů vytlačily finanční trhy v posledních dnech na rekordní maxima. Agentura se domnívá, že Řecko bude muset dostat brzy pomoc zvenčí. Upozornila však, že březnová dohoda ze summitu Evropské unie o pomoci ze strany zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu potřebuje vyjasnit.

„Prudký růst úrokových sazeb v kombinaci se zhoršením výhledu ekonomického růstu vládě ztíží plnění fiskálního cíle - snížit deficit veřejných financí v letošním roce na 8,7 procenta HDP,“ uvedla agentura Fitch. Řecko slíbilo, že loňský schodek téměř 13 procent srazí letos téměř o třetinu a do roku 2012 jej dostane pod tříprocentní limit Evropské unie.

Další znepokojení vyvolávají podle agentury tlaky na bankovní systém země. Vláda nedávno slíbila bankám další finanční podporu, což podle Fitch jen dále zvýší zátěž pro veřejné finance.

Řecko musí podle odhadů odborníků v období od konce dubna do konce května sehnat zhruba 22 miliard eur (zhruba 550 miliard korun), které potřebuje zejména na splátky starých úvěrů. Úroky, které ale musí za nové půjčky platit, přitom lámou jeden rekord za druhým. Řecko už platí více než dvakrát tolik co Německo. V reálu to vypadá tak, že úrok z řeckých cenných papírů už je vysoko nad sedmi procenty.

Agentura Fitch snížila Řecku rating poprvé loni v říjnu, a spustila tím řeckou dluhovou krizi, kdy se od země kvůli statistickým manipulacím s rozpočtem odvrátily finanční trhy. V degradaci ratingů ji následovaly další dvě mezinárodní agentury a Fitch na konci roku srazila řecký rating poprvé po deseti letech pod prestižní známku A.

Fitch Ratings
Zdroj: ČT24/www.hotstocked.com