V USA zkrachovala další banka, letos už jich je 42

Washington – Americké regulační úřady v pátek nechaly zavřít letos již 42. banku ve Spojených státech. Tentokrát jde o finanční ústav Beach First National Bank z Jižní Karolíny. Banku, která sídlí v Myrtle Beach, převzaly úřady a hned jí našly nového majitele. Počet zkrachovalých bank ještě nejspíš poroste. Malé banky se většinou nedokážou vyrovnat s vysokým objemem nesplácených úvěrů.

Banka disponovala aktivy ve výši 585 milionů dolarů (zhruba 11 miliard korun). To ji řadí mezi banky malého významu. Pro srovnání - největší oběť současné krize, banka Washington Mutual, měla aktiva za 307 miliard dolarů, tedy asi 5,8 bilionu korun.

Předsedkyně Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) Sheila Bairová řekla, že počet krachů bank se v USA bude zřejmě ještě zvyšovat a na maximu by měl být ve třetím čtvrtletí. Loni v USA zkrachovalo 140 bank a v letošním roce by jich podle odhadů mohlo být i víc. V roce 2008 muselo v USA skončit 25 bank, rok předtím dokonce jen tři. 

Ve Spojených státech tak banky krachují prakticky každý týden. Počet krachů se ale stále nedostal na úroveň, kde byl během krize spořitelen. Například v roce 1989 muselo v USA skončit 534 bank.

Za současné krize problémy začaly u hypotečních úvěrů a pak se přesunuly na realitní trh. Krize doléhá především na komunální banky, které většinou poskytují více úvěrů na realitní projekty.