Atény mohou počítat s 30 miliardami eur od eurozóny

Brusel/Nikósie – O situaci Řecka dnes prostřednictvím telekomunikace jednali ministři financí zemí eurozóny. Na uspořádání mimořádné telekonference se ministři dohodli teprve v sobotu. Cílem ministrů bylo finalizovat technické podrobnosti dohody, která umožňuje, aby si Řecko mohlo půjčovat peníze za nižší úrokové sazby, než jaké jsou na trhu. Na letošní rok tak mohou Atény počítat s částkou až 30 miliard eur, tedy asi 757 miliard korun. Úroková sazba u tříletých úvěrů by činila asi pět procent.

Země eurozóny se na pomoci Řecku dohodly jednohlasně

„Dohodli jsme se na konkrétních podmínkách, za kterých členské země spolu s Mezinárodním měnovým fondem nabídkou Řecku ekonomickou pomoc, pokud o ni požádá,“ řekl kyperský ministr Charilaos Stavrakis. Přesná cena za půjčky Řecku bude dohodnuta až poté, co Atény oficiálně o pomoc požádají. 

Telefonát Soni Dorňákové (zdroj: ČT24)

Komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn:

„Co se týče stanovení výše úroku, pak tyto půjčky, pokud budou nutné, nebudou poskytnuty za zvýhodněných úrokových sazeb. Způsob stanovení výše úroku, který používá Mezinárodní měnový fond, je vhodným vodítkem, i když s určitými úpravami.“

Finanční problémy Řecko sužují již dlouho. Dostalo se do nich kvůli vysokým dluhům a zatajování skutečné výše schodku rozpočtového deficitu. Země tak upadla v nemilost finančních trhů a má vážné problémy půjčovat si peníze za rozumné úroky. Řecko dlouho utrácelo víc, než na kolik mělo peníze. Loňský rok tak země uzavřela s rozpočtovým schodkem ve výši 12,9 procenta hrubého domácího produktu. Když nová vláda socialistů loni na podzim na nesrovnalosti ve statistických výkazech přišla a zveřejnila je, investoři začali na Řecko nahlížet se značným podezřením. Kvůli tomu slábne také euro.

Země by ráda snížila deficit rozpočtu do konce letošního roku na 8,7 procenta HDP. Z toho důvodu už země schválila i úsporná opatření v objemu 4,8 miliardy eur. Ta spočívají především ve snížení mezd ve státní správě, zmrazení růstu penzí a zvýšení daní. Proti opatřením se ale zvedla vlna protestů mezi řadovými občany.