Medvěděv loni vydělal míň a Putinova žena má 370 korun

Moskva – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv vydělal loni v přepočtu skoro o půl milionu korun méně než o rok dříve. Příjem hlavy státu činil 3,3 milionu rublů, tedy asi 2,1 milionu korun, zatímco v roce 2008 přesáhl čtyři miliony rublů, což v tehdejším kurzu odpovídá asi 2,5 milionu korun. Vyplývá to z majetkového přiznání Medvěděva a jeho rodiny, které dnes spolu s příjmy prezidentových spolupracovníků zveřejnil Kreml.

Své majetkové poměry odhalili také členové vlády. Lépe než Medvěděv je na tom jeho předchůdce v prezidentském úřadu a nynější ruský premiér Vladimir Putin, který loni vydělal skoro 3,9 milionu rublů, tedy bezmála 2,5 milionu korun. Také on si ale ve srovnání s rokem 2008 pohoršil. Předloni totiž přiznal 4,6 milionu rublů.

Zajímavostí je, že po boku svých manželů zůstávají skoro bez peněz první dáma Ruska i manželka premiéra. Zatímco Světlana Medvěděvová má na účtu 7,5 tisíce rublů, tedy necelých 4 800 korun, Ljudmila Putinová přiznala pouhých 582 rublů, tedy jen něco přes 370 korun.

Novotou nezáří ani vozový park Medvěděvových. Jedenáct let starý Volkswagen Golf první dámy loni obohatil sovětský veterán GAZ Poběda, rok výroby 1948. U Putinů v garáži pak ke stávajícím veteránům GAZ Volha přibyla nová terénní Lada.

Medvěděv krátce po nástupu k moci ohlásil tažení proti bující korupci, kterou označil za hrozbu ekonomice i celé společnosti. Zakrátko parlament schválil balík protikorupčních opatření, včetně každoročních majetkových přiznání státních činitelů a jejich nejbližších příbuzných. Není však jisté, zda Medvěděv uspěje tam, kde jeho předchůdci ztroskotali. I ruští komentátoři zakrátko usoudili, že čísla sama o sobě nemají přílišnou vypovídací hodnotu, i když přinesla i pár překvapení, třeba kolik manželek vydělává mnohem více než jejich protějšky ve vysokých funkcích.