Polovina tvrdého alkoholu v českých obchodech může být nelegální

Praha – Až polovina tvrdého alkoholu v Česku může být vyrobená načerno. Podle serveru Aktuálně.cz to zjistili soukromí detektivové, které si najaly některé velké lihovary. Dát si panáka v restauraci nebo koupit láhev tvrdého alkoholu ve večerce tak často může být o zdraví. Celní správa považuje číslo za nadsazené.

Podle soukromých detektivů můžou lidé na nelegální alkohol narazit prakticky všude, ať už ve večerkách, tržnicích, ale i restauracích, v supermarketech nebo třeba na diskotékách. Pokud přitom zrovna nejste pravidelný konzument dané značky, nemáte podle předsedy Unie výrobců lihovin Vladimíra Steinera šanci rozdíl poznat.

Přitom podvodníci ho vyrábějí nejčastěji čištěním denaturovaného lihu. Takový alkohol pak může obsahovat i dezinfekční prostředky. Dalším aspektem pančovaného pití jsou ročně miliardové ztráty státu na spotřební dani.

Celníci číslo považují za nadsazené. I oni ale přiznávají, že padělaného alkoholu je na českém trhu poměrně dost. Na trhu by se podle nich mohlo objevovat mezi deseti až patnácti procenty alkoholu, který pochází z nelegálních zdrojů, a to nejen z palíren v Česku. Celníci mají zkušenosti i s pančovaným alkoholem dovezeným ze zahraničí.

I likérka Granette z Ústí nad Labem má s falšovanými výrobky vlastní značky své zkušenosti. Množství padělků odhaduje až na dvacet procent. „To číslo je nižší než v devadesátých letech, ale jako výrobce nás to číslo velmi znepokojuje, protože nám všem bere tržby,“ říká ředitel likérky Pavel Kadlec.

Výrobci alkoholu, kteří si zprávu objednali, teď zvažují další postup. Není přitom vyloučeno, že se obrátí na policii.