Průmysl eurozóny i EU dál roste, ekonomové jsou plní optimismu

Brusel - Mírný růst zaznamenala průmyslová výroba v eurozóně i v Evropské unii také v únoru. V celé evropské sedmadvacítce meziměsíčně vzrostla o 0,7 procenta, navíc v zemích platících eurem stoupla až o 0,9 procenta. Podle Eurostatu v lednu letošního roku průmyslová produkce v eurozóně rostla o 1,6 procenta a v EU o 1,7 procenta, což podle ekonomů značí další neomylný příznak končící recese v hospodářství.

Růst si evropský průmysl připisuje i v meziročním srovnání. Oproti stejnému období loňského roku vzrostla produkce v únoru o 4,1 procenta v eurozóně a o 3,5 procenta v celé unii. To je ovšem do značné míry způsobeno nízkou srovnávací základnou z loňského roku, kdy se EU potýkala s citelnými následky hospodářské recese a finanční krize.

Howard Archer, Global Insight

„Průmyslová výroba v eurozóně v únoru překonala očekávání a ukazuje, že je hlavním tahounem ekonomické aktivity. Za současným růstem produkce stojí především rostoucí poptávka v zahraničí a konkurenceschopnější euro, jehož kurz v poslední době oslabil, zpevňuje ovšem i domácí poptávka.“

Jestliže podobné tempo růstu průmyslové výroby v eurozóně vydrží i v březnu, produkce by podle odhadu Bena Maye z Capital Economics mohla za letošní první čtvrtletí vzrůst o 3,1 procenta, což by byl historický rekord: „Únorová statistika potvrzuje, že celý sektor nadále roste zdravým tempem, a poskytuje tak naději, že zpomalení ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku bylo jen dočasné.“

Průmysl některých zemí EU naopak klesal

Ovšem průmyslová výroba v únoru nerostla zdaleka ve všech 27 členských státech unie. Bulharsko totiž zaznamenalo největší meziměsíční propad, a to o 5,7 procenta. V Lotyšsku pak průmyslová výroba klesla o tři procenta a v Řecku o 2,9 procenta. Řecko, které se kvůli silnému zadlužení v poslední době ocitlo na hraně státního bankrotu, dokonce zaznamenalo propad průmyslu i meziročně o více než desetinu.

Propad se v únoru nesl i průmyslovou výrobou v Česku, ale jen ve srovnání s předchozím měsícem, konkrétně o 0,3 procenta. Meziročně však citelně rostla o sedm procent, což je v evropské sedmadvacítce vůbec šestý nejrychlejší růst.

Výroba automobilových součástek
Zdroj: ČT24