V TPCA podepsána nová kolektivní smlouva, zaměstnanci si polepší

Kolín - Odbory kolínské automobilky Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) mohou být spokojené s výsledkem jednání s vedením společnosti o letošních mzdách. Obě strany dnes podepsaly novou kolektivní smlouvu, podle které se letos zvýší tarifní mzdy o 2,5 procenta. Navíc automobilka v květnu vyplatí zaměstnancům mimořádnou odměnu 4 500 korun a zároveň se zvýší příplatek za mimořádnou směnu na 600 korun. Celkem si tak zaměstnanci za celý rok přilepší v průměru o 12 000 korun.

Výsledky jednání přinesl mluvčí automobilky Radek Kňava. Podle něj smlouva obsahuje také závazek TPCA, že do 31. března 2011 nepropustí v případě snížení výroby žádného kmenového zaměstnance pro nadbytečnost.

Dle předsedkyně odborů Ludmily Kodlové byl průběh vyjednávání hektický, navíc poprvé v historii TPCA a odborů do něj vstoupila i exekutiva. Konečná dohoda je kompromisem, na nějž odbory přistoupily také v důsledku zpráv o poklesu odbytu aut TPCA. V současnosti je odborově organizovaná asi čtvrtina z celkových 3 600 zaměstnanců automobilky.

Satoši Tačihara, prezident TPCA

„Dohodnutý mzdový růst je nad očekávaným vývojem inflace. Příslib zachování pracovních míst je jasným důkazem, že hlavní principy kolektivního vyjednávání se zástupci zaměstnanců byly naplněny.“

V loňském roce TPCA vyrobila 332 489 vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1, což představovalo meziroční nárůst výroby o 2,5 procenta. Ve stejném období se pak zvýšily tržby o 5,8 procenta na 51,8 miliardy korun, zatímco 1,4 miliardy korun činil zisk společnosti před zdaněním. TPCA je společným podnikem firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën. V roce 2005 zahájila výrobu v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry. Průměrná mzda loni dosáhla 30 800 korun, u dělnických pozic 26 800 korun.

Jednání skončilo ve Škodovce, pokračuje ale v Hyundai

Druhá středočeská automobilka Škoda Auto ukončila kolektivní vyjednávání už minulý týden. Mzdy tam vzrostou o 2,7 procenta a za duben dostanou zaměstnanci jednorázovou platbu 10 000 korun. Škoda Auto patří k největším zaměstnavatelům v Česku, má asi 25 000 pracovníků. Průměrná mzda dělníků činila dosud 26 500 korun, po uzavření nové smlouvy by měla vzrůst zhruba o 1000 korun měsíčně.

V nošovické automobilce Hyundai se naproti tomu o platech stále ještě jedná. Vedení firmy se tam má podle odborů do tohoto týdne rozhodnout, jestli přistoupí na jejich požadavky na navýšení tarifů. Pokud s nimi nebude souhlasit, chtějí zástupci zaměstnanců pokračovat ve vyjednání o nové kolektivní smlouvě s pomocí zprostředkovatele. Přesné požadavky však nejsou známé.

Automobilka TPCA
Zdroj: ČT24