Nejvíce za benzin zaplatí Moravané, ceny se dále šplhají nahoru

Praha - Od začátku roku se cena benzinu zvedla v průměru o víc než tři koruny na litr. Provozovatelé čerpacích stanic zdražování přičítají vyšším daním a růstu cen ropy. Teď stojí litr benzinu Natural necelých 32 korun, v letní sezoně ale bude zřejmě ještě dražší. Ještě loni v lednu přitom stál litr benzinu o deset korun míň. I na začátku sezony, tedy přesně před rokem, byl pořád o 6 korun levnější než teď.

Plná nádrž nyní vyjde řidiče průměrně na více než 1 400 korun, přitom na začátku roku 2010 byla o víc než 400 korun levnější. „Je to hrozné. Objektivně s tím nemůžu udělat vůbec nic, subjektivně si hlídám, kde tankovat,“ uvedl jeden z řidičů.

Ještě i letos v lednu přitom za litr zaplatili přes 28,50 koruny, v únoru už 31. Poslední čísla ale ukazují, že se v některých regionech průměrná cena vyšplhala až na 32,20. „Takto vysoko jsou ceny kvůli poslednímu nárůstu na ropném trhu a v posledním měsíci její cena skočila o něco vzhůru rychleji,“ vysvětlil analytik Tomáš Vlk.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu se od ledna letošního roku významně zvedlo daňové zatížení pohonných hmot: „Celkově v korunách za litr to vyjadřuje 1,50 na litr.“

Nejdražší je jižní Morava

Za benzin vůbec nejvíce zaplatí řidiči v Jihomoravském kraji, následuje Praha a Vysočina - naopak nejlevnější je v Jihočeském kraji. „Marže na čerpacích stanicích se pohybuje, řekněme od 50 haléřů do 3 korun. Samozřejmě v místech, kde je vyšší kupní síla, velká města, dálnice, to bývá vyšší,“ prohlásil Ivan Ondráček ze Společenství čerpacích stanic.


Cena benzinu navíc mírně poroste i v dalších týdnech. Nejvíc to opět pocítíme v létě. Dalšího prudkého zdražování se ale letos řidiči už obávat nemusejí. „Ceny už by se neměly tolik zvyšovat, cena ropy by na konci roku mohla být kolem 85 dolarů, to pro benzin znamená 32 korun,“ dodal Vlk. Přes 32 korun přitom stál benzin naposledy v létě roku 2008, růst cen zastavila až světová ekonomická krize.

Nejdražší a nejlevnější benzin
Zdroj: ČT24