Zkrachovalá Lehman Brothers má plán na vypořádání s věřiteli

New York - Zkrachovalá americká investiční banka Lehman Brothers, považovaná za rozbušku světové finanční krize, předložila plán částečného vypořádání věřitelů, jejichž celkové pohledávky zřejmě dosahují sumy jednoho bilionu dolarů. Návrh podaný u newyorského soudu by mohl vyřešit největší bankrot v americké historii. Lehman Brothers je nyní po soudně řízeném prodeji většiny svých aktiv už jen firmou, která shromažďuje závazky vůči věřitelům a spravuje zbylá aktiva.

Plán na vypořádání s věřiteli je první celistvý pohled na to, jak banka zamýšlí odejít z bankrotového režimu. Plán podle banky „urychlí vypořádání věřitelů a vyhne se potenciálně enormním nákladům“ prodlužovaných právních sporů s věřiteli.

Lehman Brothers odhaduje hypotetickou hodnotu věřitelských nároků na více než bilion dolarů, předpokládá však, že jim splatí mnohem menší objem. Nezajištěným věřitelům by se mohlo vrátit 15 až 27 procent jejich pohledávek, někteří zajištění věřitelé však mohou být vyplaceni úplně.

Lehman Brothers minulý měsíc navrhla vytvořit novou firmu LAMCO, kam by převedla zbývající aktiva a operace. O schválení toho záměru se bude banka snažit přesvědčit v dnešním slyšení u soudu na Manhattanu.

Pokud soud plán reorganizace schválí, bude zřejmě brzy předložen k vyjádření i věřitelům. Kdyby jej neschválili, může banka usilovat o jiné postupy včetně likvidace řízené soudem určeným správcem konkurzní podstaty. V tom případě odhadují investiční bankéři banky Lazard, že běžní nezajištěné věřitelé by dostali zpět jen sedm procent svých pohledávek.

Krach Lehman Brothers v polovině září 2008 odstartoval světovou finanční krizi, která otřásla řadou dalších bank a finančních institucí po celém světa a způsobila prudké hospodářské zpomalení. V okamžiku, kdy se Lehmam Borthers přihlásila pod bankrotovou ochranu, měla v aktivech více než 600 miliard dolarů. Společnost poté rychle odprodala své největší součásti jako americkou makléřskou divizi nebo správce bohatství Neuberger Berman.