Klaus: Řecko a další hříšníci musí nést následky za své nepředstavitelné schodky

Praha – Nadměrné rozpočtové schodky, se kterými se v poslední době potýká hned několik evropských zemí na čele s Řeckem, jsou pro prezidenta Václava Klause nepředstavitelné. Státy, které tento stav vlastních veřejných financí připustily, musí nést následky. Klaus to řekl po dnešním jednání se svým portugalským protějškem Aníbalem Cavacem Silvou. Ten zdůraznil, že situace v Řecku je nebezpečná pro celou Evropskou unii.

Summit EU se nedávno dohodl na podpoře Řecka, kterému hrozí státní bankrot, pokud letos nezíská nové půjčky v sumě přes 50 miliard eur. Portugalsko se chce vyhnout následování řeckého příkladu. V březnu tamní parlament přijal vládní plán státních úspor. Silva upozornil, že problémy by mohly nastat také v Irsku či Španělsku. Problémy eura a dluhy zejména jihoevropských zemí ohrožují ekonomickou stabilitu eurozóny a od konce loňského roku podkopávají kurz eura.

„Pro mě je nepředstavitelné, že by se země mohla dopustit takového deficitu svého státního rozpočtu, jako se to stalo některým zemím v poslední době. Jako předseda vlády a ministr financí bych takový deficit nikdy nedopustil, a proto si myslím, jestli to někdo dopustil, tak bohužel musí nést následky,“ uvedl Klaus, který je stejně jako Silva profesor ekonomie.

„Musíme si zejména přát, aby se stabilizovala situace v Řecku, protože to je velmi nebezpečná situace pro EU. A musíme si také uvědomit, že trošičku v závětří stojí Irsko, o kterém se prozatím moc nemluví, nicméně tam ta situace nazrává. A pak naše sousední země Španělsko na tom také není moc dobře,“ dodal portugalský prezident.

Oba prezidenti také hovořili o Lisabonské smlouvě, která mění činnost EU. Klaus jako její známý odpůrce zopakoval, že sedmadvacítce nijak nepomohla, vyvstávají podle něj problémy, jak ji uplatnit. „EU se určitě přijetím Lisabonské smlouvy nestala akceschopnější,“ usoudil český prezident a dodal, že se po přijetí smlouvy zvýšil demokratický deficit v EU.

Silva dále doplnil, že by rád viděl větší obchodní spolupráci mezi Českem a Portugalskem. Portugalský prezident proto do Prahy přijel s početnou obchodní delegací. V pátek se pak s Klausem zúčastní podnikatelského fóra.

Aníbal Cavaco Silva
Zdroj: Evropská komise