V nošovickém Hyundai dostanou přidáno

Nošovice (Frýdecko-Místecko) – Zaměstnanci nošovické automobilky Hyundai se můžou těšit na zvýšení platů. Dočkají se ho už v dubnu, v průměru si polepší o sedm procent. Kolektivní vyjednávání tak skončilo po necelých dvou měsících kompromisem. Průměrný dělnický plat v Hyundai se doposud pohyboval údajně kolem 16 tisíc měsíčně. Průměrné platy ve Škodě Auto a kolínské TPCA jsou přitom zhruba o 10 tisíc vyšší.

Podle předsedy odborové organizace Radka Kuchaře bylo kolektivní vyjednávání pořádně složité. „Je pochopitelné, že jsme původně chtěli mnohem více. Přesto vnímáme dosažený výsledek pozitivně. Je to první výrazný krok na cestě ke mzdám, které jsou obvyklé v ostatních automobilkách v Česku,“ uvedl ve společné tiskové zprávě Kuchař.

Kromě nárůstu základních mezd, které budou u dělnických profesí záviset na tarifní třídě, se v Hyundai dohodli také na výročním bonusu ve výši 50 procent jedné základní měsíční mzdy, jenž bude záviset na docházce a zaměstnanci ho dostanou v prosinci. Za mimořádnou pracovní směnu, která připadne na den pracovního volna, dostane zaměstnanec navíc fixní příplatek 400 korun, upřesnil Vaněk.

Zvýšení mezd v Hyundai, kde v současné době pracuje přes dva tisíce lidí, stanovuje dodatek kolektivní smlouvy platné do konce dubna 2011; vedení a zástupci odborů jej podepsali ve středu večer.