Zlínští designéři se spojili s novozélandskými a tvoří ideální dětskou obuv

Zlín - Bota by měla být zároveň krásná i zdravá, přičemž toto tvrzení platí dvojnásob u její dětské verze. Při vývoji ideální obuvi pro nejmenší se proto rozhodli spojit síly designéři ze zlínské Univerzity Tomáše Bati a ze vzdáleného Nového Zélandu. Do projektu se zapojila i přední novozélandská designérka Angela Roper, jejímž hlavním úkolem je zdokonalit dětskou obuv a která nedávno přijala post designové manažerky v oděvní a obuvnické firmě.

„Historie a dědictví, které máte, je neuvěřitelně inspirativní. Připadám si podobně jako ve velké cukrárně. Tolik lahůdek, takové bohatství. Je to velmi vzrušující,“ rozplývala se Angela Roper.

Designéra přijela Univerzitě Tomáše Bati nabídnout spolupráci. Nový Zéland se sice stává designérskou velmocí, nemá ale univerzitu, která by nabízela specializované obuvnické obory. Angela Roper chce na projekt získat peníze od novozélandské vlády: „Nemůžeme konkurovat Číně levnou pracovní silou. Má smysl zaměřit se na design, na kvalitu a zdraví. Většina rodičů chce dát svým dětem to nejlepší.“

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

„Doufám, že to přinese i spolupráci pro drobné firmy, které tady obuv stále vyrábějí, kde by byla možnost obnovit tady výrobu jako takovou, dělat tady boty, které budou úžasné, v nejvyšší kvalitě, tak, jak to Zlíňáci jsou schopni udělat,“ uvedla Jana Buch, vedoucí ateliéru designu obuvi ze zlínské univerzity.

Nevhodná obuv v dětství přináší problémy na celý život

Mezi nejčastější chyby výrobců prý stále patří špatné tvary kopyt a materiál. Ideální dětská bota má být kožená, prodyšná a snadno ohebná. Nesmí být jen zmenšeninou dospělé. „Pokud pokazíme dětskou nohu, už to nikdy nevrátíme. A ty zdravotní problémy, které tam můžou vzniknout, jsou neskutečné a hlavně člověka budou provázet po celý život,“ zdůrazňuje Jana Buch.

Bližší podrobnosti o zlínsko-novozélandské spolupráci budou její aktéři znát za několik týdnů.