Slavný Hollywood sign možná vystřídají luxusní domy

Los Angeles – Hollywood zažívá drama srovnatelné s dějem některých amerických filmů. Jde o slavný Hollywood sign – možná nejslavnější billboard na světě. Nápis Hollywood se tyčí přímo nad Los Angeles už skoro devadesát let. Na pozemky pod ním si teď ale brousí zuby developerské společnosti a legendárnímu nápisu hrozí, že jejich zájem neustojí.

Na místě nápisu mají stát čtyři luxusní domy. Za jeho záchranu bojují obyvatelé města, kteří chtějí pozemek vykoupit. Sehnat musí 12,5 milionu dolarů. Původně měl termín vypršet už tento čtvrtek občané ale nakonec na poslední chvíli dostali ještě dalších 16 dní k dobru.

„Jako všechny dobré hollywoodské příběhy potřebujeme nečekaný zvrat zápletky předtím, než všechno dobře skončí,“ říká Will Rogers z iniciativy pro záchranu pozemků pod nápisem. Té se zatím podařilo sehnat asi 11 milionů dolarů. Že něco přidají, slíbily i některé nadace nebo třeba režisér Steven Spielberg.

Boj za nejslavnější billboard světa (zdroj: ČT24)

„Když to koupíme, stane se to veřejným prostranstvím se vším, co k tomu patří. Lidé tam budou moct dál chodit na výlety a užívat si pohled na lultovní ikonu Hollywoodu. Až z toho bude park, tak už se toho nikdy nikdo nebude moct dotknout,“ věří losangeleský radní Tom LaBonge.

Všechno začalo v roce 1940. Tehdy pozemky pod nápisem odkoupil magnát Howard Hughes, který zde chtěl postavit dům. Z toho ale nakonec sešlo a příštích šedesát let ležely pozemky ladem. Až v roce 2002 je koupila chicagská developerská spoelčnost, a to za 1,7 milionu dolarů, přitom teď se mají prodávat za víc než sedmkrát vyšší cenu. Sami zástupci společnosti později uvedli, že to bylo jako koupit originál Vincenta van Gogha na bleším trhu.