Lidé z výnosů státních dluhopisů zaplatí 15procentní daň

Praha – Sněmovna dnes rozhodla, že výnosy ze státních dluhopisů určených občanům budou podléhat patnáctiprocentní sazbě daně z příjmů. Lidé budou kupovat obligace přímo od státu, který jejich prodejem chce získat víc peněz na financování státního rozpočtu. Předloha nyní míří do Senátu. Zákonodárci současně s přijetím vládní novely zákona o daních z příjmů rozhodli, že opravy, rekonstrukce a modernizace staveb pro bydlení budou i po roce 2011 spadat do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Ta od letošního ledna představuje deset procent.

Do snížené sazby DPH dosud spadala výstavba takzvaného sociálního bydlení. V této kategorii jsou rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se vztahuje sazba 20 procent.

Počítá se také se vznikem generálního finančního ředitelství, pod ním budou finanční ředitelství a pod nimi finanční úřady. Mezi jejich povinnosti bude patřit například výběr daní, kontrola poplatníků a cen nebo ukládání pokut. Vzniknout by měl i zvláštní úřad, který bude pomáhat v boji s daňovými úniky u pohonných hmot. Návrh má pomoci zřízení takzvaného jednotného inkasního místa. Půjde o místo, kde budou plátci odvádět veškeré daně a odvody státu, cla i pojistné.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)