Rusko uvažuje o levnějším plynu pro Ukrajinu

Murmansk – Rusko uvažuje o snížení cen zemního plynu pro Ukrajinu výměnou za podíl v ukrajinském energetickém sektoru. Uvedl to o víkendu místopředseda ruské vlády Igor Sečin. Rusko a Ukrajina by měly v úterý obnovit rozhovory o dodávkách plynu. Den poté se setká ruský prezident Dmitrij Medvěděv se svým ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem.

Dohoda o dodávkách ruského plynu by měla Ukrajině otevřít cestu ke schválení rozpočtu pro letošní rok a k získání dalších peněz od Mezinárodního měnového fondu. „Jednou z otázek, o kterých diskutujeme, je snížení ceny,“ řekl Sečin.

Rusko souhlasí s novou dohodou

Rusko podle pátečních informací tamních zpravodajských agentur souhlasilo s novou dohodou o dodávkách plynu na Ukrajinu, jež je založena na Junukovyčových návrzích. Žádné podrobnosti dohody ale nebyly oznámeny. Janukovyč tvrdí, že desetiletá dohoda o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu, která byla uzavřena v roce 2009, není vůči Ukrajině spravedlivá.

Ukrajina chce dosáhnout toho, aby letos její celkové výdaje za plyn klesly o čtyři miliardy dolarů a průměrná cena se pohybovala od 240 do 260 dolarů za 1000 krychlových metrů. V prvním čtvrtletí letošního roku přitom Ukrajina za ruský plyn platila 305 dolarů za 1000 krychlových metrů.

Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku loňského roku cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska. Předtím se ze stejného důvodu zastavily dodávky i na počátku roku 2006. Ruský plyn kryje jednu čtvrtinu evropské spotřeby.