Česko rostlo rychleji, z Bruselu dostane o šest miliard víc

Brusel - Z fondů Evropské unie může Česká republika do roku 2013 získat o 237 milionů eur, tedy asi šest miliard korun víc, než se původně čekalo. Česká ekonomika totiž v minulých třech letech rostla rychleji, než předpokládala Evropská komise. Původně mělo Česko ve fondech pro roky 2007 až 2013 vyčleněno 26,7 miliardy eur, což je podle aktuálního kurzu víc než 670 miliard korun. Zatím ale Češi vyčerpali jen o něco víc než pětinu z této částky.

To, že jsou nějaké peníze zemi v unijním rozpočtu vyčleněné, ještě ale nutně neznamená, že se je danému státu podaří všechny vyčerpat. Podle nedávné zprávy Bruselu popisující situaci ke konci loňského roku patří Česko v přidělování peněz z fondů pro roky 2007 až 2013 téměř k nejhorším.

Martin Plachý, 1. náměstek ministra pro místní rozvoj

„Myslím, že to není danajský dar. Je dobře, že Česká republika získává dodatečné zdroje. Objevuje se řada operačních programů, ve kterých si ČR vede dobře.“

Mimořádné peníze pro ČR z evropských fondů (zdroj: ČT24)

Podle stejného materiálu Česko mělo k danému datu už definitivně „přiklepnuto“ 21,6 procenta finančních prostředků, což je sedmé nejnižší číslo z 27 států bloku. Ještě hůř jsou na tom Slováci, s 18,6 procenta figurují na třetí nejhorší pozici. Za nimi už jsou jen Řekové a Rumuni.

Peníze navíc dostalo i Slovensko

Také Slovensko přitom dostalo z podobných důvodů jako Česká republika navíc 138 milionů eur. Dodatečných 633 milionů eur schválila komise ještě Polákům. „Blahopřejeme těmto zemím, že dokázaly navzdory složitým podmínkám tak přesvědčivě překonat prognózy růstu z roku 2005. Tyto finanční prostředky jim pomohou pokračovat v modernizaci hospodářství a přípravě na budoucnost,“ řekl eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski. Zdůraznil, že je čistě na členských zemích, jak dané prostředky využijí.

Extra peníze budou určeny konkrétně pro roky 2011 až 2013. Zamířit by měly na stírání rozdílů mezi regiony, tedy třeba na podporu rozvoje infrastruktury.

Slovenský státní znak
Zdroj: ČT24